ХРАНАТА И ЧУВСТВАТА

Рубрика: 

Романтика, любов и ...храна!

Приготвянето на ястията в много отношения прилича на правенето на любов – използват се същите сетива: обоняние, осезание, вкус, зрение. И моментът на приготвяне, и моментът на консумиране на ястието, са в състояние да разпалят чувствеността, да създадат така необходимата романтика. Готвим и обичаме не само, за да задоволим потребностите на тялото, но и тези, на душата! Колко по-различно в забързаното ежедневие би изглеждала „освежената и затоплена“ от пламъка на свещите и приятната музика, специално приготвена, с много чувство, вечеря, макар и от най-обикновени продукти!
Афродизиаци! Да си дойдем и на темата! И за тях се е писало и продължава да се пише...Тук ще се опитаме да се опрем на историята, митологията и...някои научно доказани факти!
От ябълките до тиквичките, за всяка култура, в даден период от време, някой продукт е смятан за афродизиак! Истината е, че любовта може да направи божествено всяко блюдо, дори най-обикновеното! Почти всяка храна, приготвена и изконсумирана с любов, е в състояние да разпали страстта!
И все пак – ето някои всепризнати афродизиаци, извоювали си славата на „събуждащи“ любовта и желанието:
АГНЕШКО – една от най-романтичните храни, стига да не сте вегетарианци!
АЙОЛА – Известната чеснова рецепта от югоизточна Франция придава на потопените артишок и аспержи  божествен вкус!
АРТИШОК – Простият акт на обелване на листата, потапянето му в избран сос и отхапването на нежния плод е изключително чувствено изживяване! Само отрежете краищата му и отстранете грубите листа, а след това накиснете артишока в лимонов сок. Запарете за около 30 мин., за да омекне и… консумирайте с наслада, потапяйки в подправена с къри и лимон лека майонеза или в сос винегрет!
АСПЕРЖИ – Смятан за най-еротичен сред зеленчуците; присъствал задължително поне в 2-3 ястия от трапезата на младоженците във Франция от XIX в., заради всеизвестните си способности да възбужда! Сварете или само леко попарете нежните аспержи, а след това подправете със зехтин или хорандски сос!
БАНАНИ – Не би ни стигнало пространството, за да изтъкнем преимуществата на „плода на любовното вдъхновение“!
БИРА – В много страни тъмната бира се счита за афродизиак! Според легендата, ирландският пивовар Мърфи добавя в произвежданата тъмна бира и есенция от стриди!
БОРОВИ ЯДКИ – Семената на бора са използвани още в Древността като  мощен афродизиак. Римският поет Овидий дава рецепта за възстановяване на мъжката сила: „Чаша мед, 20 бадемови ядки и 100 борови семена. Приема се три последователни нощи.“
БОСИЛЕК – Основна съставка при любовните ВУДУ церемонии в Хаити!
ВАНИЛИЯ – Нима мирисът на ванилия не Ви настройва за любов? Опитайте да втриете малко ванилия в кожата на китките!
ГОВЕЖДО МЕСО – Изкусно приготвено, то прави чудеса с либидото и мозъка!
ГРОЗДЕ – Достатъчно е да споменем, че Дионис /Бакхус при римляните/ е вдъхновител на вакханалиите, бог на виното и на плодовитостта! Ето пак 3 в 1!
ДЖИНДЖИФИЛ – В Индия и Азия преборват импотентността със смес от джинджифилов сок, мед и полусварени яйца.
ДОМАТИ – Дали пък точно „ябълките на Франция“ не са истинският виновник за изгонването на Адам и Ева от Рая?! Свежи и узрели, с прясна моцарела и босилек, те са удивително прелъстителна храна!
ДЮЛЯ – Заради цвета, аромата и многото й семена, този плод се свързва с Афродита /гръцката богиня на любовта/ и Венера /римската богиня на любовта/.
ЕЛЕНОВИ РОГА – Стрити на прах се използват за поръсване на блюда и добавка към напитки. Възможна е доставка от Изток!
ЖАБЕШКИ БУТЧЕТА – И тук коментарът е излишен!
ЗАХАРНА ГЛАЗУРА – И сладко, и лепкаво, и ароматно! Необходим завършек на тортата и… прелюдия към силни изживявания!
ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ – Араби, гърци, индуси, римляни… го тачат като „събуждащо желанието“ и „удължаващо“ същинския акт!
КАЙСИИ – В Китай до днес са символ на чувствената натура!
КАРАМФИЛ – Просто неотразим с топлия си, силен и леко пиперлив вкус!
КАРДАМОН – Струва си да опитате традиционната източна наслада: топло мляко с мед, поръсено с кардамон!
КАФЕ – Нима умората не е в състояние да убие романтиката? А освен всичко друго казано и написано – всеизвестен факт е, че любителите на кафето са поне двойно по-активни от неупотребяващите черната ароматна напитка!
КОПЪР – Древните гърци и индусите стимулират с копър потентността. Популярна формула за енергия е: сок от копър, мед, рафинирано масло, захар и лакрица. Топлите средиземноморци смятат, че супата от копър увеличава сексуалното желание.
КРАСТАВИЦИ – Останалите асоциации настрана, но Чикагският институт за изследване на сетивата лансира откритието си, че жените се възбуждат от мириса на краставица!
КУМКУАТ – Невероятно чувствен цитрус!
ЛАКРИЦА – Известна като „Женско биле“, „Сладък корен“ или просто „Сладник“ – 50 пъти по-сладък вкус от захарта!
ЛИКЬОРИ – Достатъчно е да споменем „Шартрьоз“ и „Бенедиктин“!
ЛУК – Неподозирано, но факт! Във Франция, в деня след сватбата, на младоженците сервират задължително лучена супа за възстановяване на силите! А египетските жреци упорито го избягват заради „похотливата му репутация“!
МАНГО – Ненапразно наричано „плодът на любовта“!
МЕД – Запитали ли сте се защо съществува изразът „меден месец“?
МЛЯКО – Леко затоплено…Просто вижте рецептите или смело импровизирайте!
МОРКОВИ – Защо ли кралските особи са го използвали за съблазняване? Със сигурност не само заради фалическата форма на зеленчука!
НАР – Необходимото „помагало“ за чувствена наслада в Кама сутра!
ОМАР – Невероятно секси храна! Още повече, че се консумира без прибори!
ОРЕХИ – Като всички ядки – вкусни, полезни и…засилващи желанието за интимност! В Рим ги хвърлят на младоженците /подобно азиатския ритуал с ориз/ за плодовитост!
ОРИЗ – Не е напразно присъствието му на сватба! Символ на плодовитостта и късмета!
ПРАСКОВИ – И до днес в Китай ги свързват със сексуалното съзряване!
РИБА – Дали защото богинята на любовта Афродита се е родила от морската пяна, но всеки вид морска храна се смята за неотразим афродизиак! И все пак, нека не отминаваме сериозния факт за влиянието на фосфора и йода!
РОЗИ – Опитайте венчелистчетата им на вкус! Разпръснете розови листенца в салатата, добавете няколко капки розова вода във ваниловия сладолед!
РЯПА – Широко използвана на Изток за „оживяване“ на сексуалната активност!
СЛАДКИ КАРТОФИ – Невероятни са на вкус! Още в края на XVI в. в Европа правят пити от сладки картофи за увеличаване на любовното желание!
СЛАДОЛЕД -  Всички го обичат! Но някак пропускаме най-важното – можем да го приготвим в домашни условия, с „любовни“ добавки и… да го консумираме с наслада …в леглото!
СМОКИНИ – Безспорен „секси“ плод! Естествено – в сурово състояние! Меки и преливащи от сладост, с неповторим екзотичен вкус! А в съчетание с ядки…
СТРИДИ – Просто класика! Дали заради богатото съдържание на цинк са предпочитаната закуска на Казанова?!
ТЕКИЛА – Дали поради факта, че се прави от кактус или просто „пречупва“ задръжките…
ТИКВИЧКИ – Уж нискокалорични, а правят чудеса! А какво бихте казали за блюдо от пълнени цветове на тиквичка?
ТРЮФЕЛИ – „Велика дума, възбуждаща еротични и гастрономически копнежи“ /Саварин, френски гастроном/.
УНАГИ – Суровата морска змиорка се консумира не само в Япония! Тя е основна съставка в традиционните менюта суши!
ФУРМИ – „Яжте фурми за богат сексуален живот!“, съветват ни азиатците.
ХАЙВЕР – Афродизиак по куп причини: от една страна яйцата са символ на плодородие; от друга – идва от морето; от трета – като скъпа храна се пази за специални случаи! Но дори да не е Белуга, поставете няколко зрънца върху печен картоф, който предварително сте издълбали и напълнили с готварска сметана!
ЦЕЛИНА – Без коментар поместваме единствено репликата на шведския автор на готварски книги Хагда: „За целината се предполага, че е до известна степен сексуално вълнуваща и дори направо възбуждаща.“
ЧЕРЕН ДРОБ ОТ ПАТИЦА – Питателна, чувствена и скъпа храна – фаворит на великия Казанова.
ЧЕРЕН ПИПЕР – Популярен и някак нехайно използван в кулинарията! А колко невероятни преживявания са способни да отключат загадъчният му екзотичен мирис и леко парещ вкус?!
ЧЕСЪН – Изумително е, че само при произнасяне на името му, гримасата е налице! А той пък лекува от настинка до сърдечни заболявания! Като афродизиак е използван от египтяни, гърци, римляни, китайци, японци! Всеизвестно е, че стимулира апетита, пробужда /и още как!/ сетивата и придава неповторим вкус на храната!
ШАМПАНСКО – Ох, тези мехурчета!
ШАФРАН – Доста скъпа подправка, за която се смята, че действа като сексуален хормон и прави по-чувствителни ерогенните зони. Добавете съвсем малка щипка към средиземноморско или североафриканско морско блюдо и се потопете в букета от аромати!
ШОКОЛАД – Любима храна, която освен това съдържа „хормон на щастието“! Ами легендата за Монтесума, който пиел 50 чаши от напитката, приготвена от стрити какаови зърна и подправки, без захар и едва след това влизал харема си от няколкостотин жени?!
ЯГОДИ – Сочна и узряла градинска ягода – толкова невинна и толкова предизвикателна едновременно! Ами в съчетание с шоколад или сметана… А диви ягоди с портвайн са изключително мощен афродизиак!
ЯЙЦА – Всички видове яйца се смятат за символ на плодовитостта. Нима не потръпвате при мисълта за „Бъркани яйца за двама в два през нощта“?

Рейтинг: 

Average: 3.9 (10 votes)

Още по темата: 

Романтично фондю за двама

Фондю

Рецепта за фондю от Бри и Ементал с ароматно бяло вино и подправки - еликсир. 

Праскови „Афродита“

Праскови "Афродита"

 
Необходими продукти:
-          4 броя добре узрели праскови
-          120 гр сварено месо от раци
-          100 гр готварска сметана
-          Черен пипер
-          Червен пипер
-          Сол
Начин на приготвяне:

Деликатес „Римски нощи“

Пълнени гъби "Римски нощи"

 
Необходими продукти:
-          10-12 броя по-едри печурки
-          ½ супена лъжица зехтин
-          1 средно голяма глава лук – ситно нарязан
-          30 гр галета
-          ½ супена лъжица пресен магданоз – ситно нарязан

Шейк „Кама сутра“

Шейк сн.recepta.vivaweb-bg.com

Необходими продукти:
-          1 супена лъжица рафинирано масло /разтапяте маслото, обирате и отстранявате пяната/
-          1 чаена лъжичка мед
-          1 чаена лъжичка лакрица /сладък корен/ на прах
-          150 мл прясно мляко

Карамелизирани орехи „Клеопатра“

Карамелизирани орехи сн.juyouhome.com

Необходими продукти:
-          50 гр бадемово брашно
-          50 гр захар
-          1-2 супени лъжици портокалова есенция
-          30 разполовени орехови ядки
-          50 гр захар за карамелизиране
Начин на приготвяне:

Закуската на Казанова

Закуската на Казанова сн. frognews.bg

Необходими продукти:
-          8 броя стриди
-          3 супени лъжици зехтин
-          1 малка глава кромид лук – настъргана
-          1 скилидка чесън – фино нарязан и счукан
-          2 домата – обелени, почистени от семките и нарязани на ситно