Патешко филе Сюрприз

Рубрика: 

Патешко филе с пюре от сладки картофи и винено-шоколадов сос

Необходими продукти за 6 порции:
6 парчета патешко филе
2 глави кромид лук
1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
½ чаена лъжичка сол
500 мл червено вино
20 г черен шоколад /натурален или битер/
60 г масло /за предпочитане обезсолено/
900 г сладки червени картофи
1 супена лъжица от „Букет от подправки за греяно вино“ – смес от портокалова и лимонова кора, канела, звезден анасон, карамфил, индийско орехче и джинджифил /достатъчно е да балансирате с приоритет на любимия Ви аромат/
Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 °C, а междувременно обелете и нарежете сладките картофи. Сварете ги в леко подсолена вода, но не напълно – за около 15 минути – след което ги извадете, отцедете и смачкайте с вилица, заедно с около 40 г от предвиденото в рецептата масло. Посолете и поръсете със смлян черен пипер.
  2. Обелете и нарежете лука на полумесеци. Отстранете излишната мазнина от патешките филета и направете леки резки под ъгъл върху кожата /като квадратчета/.
  3. Подредете филетата в студен тиган с кожата нагоре и леко ги запържете в собствената им мазнина до получаването на златиста коричка. Посолете и обърнете филетата.
  4. Извадете филетата от тигана, подредете ги в тавичка, отново с кожата нагоре и довършете готвенето им като ги запечете за 5-6 минути в предварително загрятата фурна. След изтичане на времето, извадете филетата от фурната.
  5. Отстранете мазнината в тигана, където запържихте филетата и задушете на тих огън лука, поръсен с щипка сол. Добавете червеното вино и подправките за него. Изчакайте, докато виното се редуцира до ¾ от първоначалното количество и добавете шоколада и останалото масло, след което посолете и поръсете с черен пипер. Разбъркайте и опитайте соса на вкус – в случай, че ви накиселява, добавете 1 лъжица захар /мед/.

Сервирайте хрупкавите патешки филета в компанията на пюрето от сладки картофи, а цялото ястие артистично поръсете с екзотичния сос.
Добър апетит и не пропускайте да предложите по чаша – две хубаво сухо червено вино!

Рейтинг: 

Average: 3.8 (8 votes)