25-те най-полезни храни на планетата

Рубрика: 

Пирамида на храните

Последният списък на най-здравословните храни предлага в новия си брой американското популярно списание Health. Своеобразната класация се базира на най-новите научни изследвания за всеки от продуктите. 
1. Кайсии: В състава им има много бета-каротин, който не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на клетката. Особено полезни са за очите. В организма бета-каротинът се преработва до витамин А, за който се смята, че намалява риска от някои видове рак. Една кайсия се равнява на 17 погълнати калории, 1 г въглехидрати и никакви мазнини, но е важно да подбираме по-твърди плодове, тъй като когато омекнат те губят част от хранителните си вещества.
2. Авокадо: Понижава нивото на холестерола, съдържа голямо количество целулоза и много важни за организма мазнини. Сто грама от екзотичния плод ни дават 81 калории, 8 г мазнини и 3 г въглехидрати, така че си струва да помислим за замяна на майонезата! 
3. Малини: Изключително богати на киселини, които прекратяват растежа на раковите клетки; съдържат в голямо количество и витамин С, който понижава нивото на холестерола в кръвта и намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания. Една чаша от свежите плодове съдържа 60 калории, 1 г мазнини и 8 г въглехидрати.
4. Диня: Витамин С и бета-каротинът, съдържащи се в нея, са сред най-силните антиоксиданти, които предпазват клетките от вредните свободни радикали. В половин диня се съдържат и 853 мг калий, който спомага за намаляване на кръвното, 97 калории, 1 г мазнини и 2 г въглехидрати.
5. Манго: Един средно голям плод съдържа 57 мг витамин С. Изключтелно ценно средство за предотвратяване на артрит, подпомага бързото зарастване на рани и укрепва имунната система. В състава му е необходимо да се отбележи високото съдържание на витамин А. В един плод има 135 калории, 1 г мазнини и 4 г въглехидрати.
6. Домат: Доматите намаляват риска от заболявания на пикочния мехур, стомаха и понижават с до 50% риска от рак на дебелото черво. Един среден домат съдържа 26 калории, 1 г въглехидрати и няма никакви мазнини.
7. Стафиди: Безспорно основен източник на желязо, способстващо пренасянето на кислорода към тъканите. Половин чаша стафиди съдържа 218 калории, 3 грама въглехидрати и никаква мазнини. Диетолозите съветват да добавяме повечко стафиди към овесените ядки.
8. Смокини: Главен естествен източник на калий и въглехидрати, както и на важния витамин В6, отговарящ за производството на серотонин (хормонът на удоволствието) и понижаването на холестерола. Една смокиня има 37-48 калории, 2 г въглехидрати и никакви мазнини.
9. Лимон: Богат на витамин С - безспорно най-популярният антиоксидант. Съдържа много малко калории и никакви мазнини и въглехидрати. Съветът е да не пропускаме да добавим лимонов сок или дори парченца лимон към салатите.
10. Лук: Съществуват изследвания, според които редовната консумация на този зеленчук намалява риска от рак. Една чашка нарязан лук съдържа 61 калории, 3 г въглехидрати и никакви мазнини. Препоръчва се активното му включване в ежедневното меню под мсякаква форма!
11. Джинджифил: Характерна и доста ценна подправка с определено лечебни свойства при проблеми с храносмилането, задържането на шлаки и дори затлъстяването. В 1 ч.л. пресен джинджифил се съдържа само 1 калория и никакви мазнини и целулоза. Категорично не бива да избягваме по-честата му употреба в кухнята, включително и под формата на отвара. 
12. Броколи: Честата им консумация намалява риска от рак на гърдата! Богати са на витамин С и бета-каротин. Една чашка броколи съдържа 25 калории и 3 г целулоза. За подсилване на свойствата им ни съветват да добавяме лимонов сок към задушените броколи.
13. Тиква: Всички растения от семейството на тиквата са богати на витамин С и бета-каротин. В една порция варена тиква има 80 калории, 6 г въглехидрати и 1 г мазнини.
14. Спанак: Съставките му възпрепятстват дистрофията на ретината - основната причина за влошаването на зрението с напредването на възрастта. Една порция спанак съдържа 7 калории, 1 г въглехидрати и никакви мазнини. Крайно време е да включваме по-често като гарнитура към ястията свеж спанак, подправен със зехтин и чесън. 
15. Китайско зеле: Предпазва от рак на гърдата и понижава нивото на естрогена. Една порция зеле съдържа 158 г калций (важно условие за предотвратяване симптомите на остеопорозата), 20 калории, 3 г въглехидрати и никакви мазнини. Съвет: Нарежете белите сочни стъбла на зелето и ги добавете към пържолите или кюфтетата непосредствено преди тяхното сервиране на масата. Китайското зеле е идеална салата, подправена със зехтин и чесън.
16. Чесън: Сярата, влизаща в състава на продукта и придаваща му специфичния аромат, намалява количеството на вредния холестерол, понижава кръвното налягане и риска от рак на стомаха и дебелото черво. Една глава чесън съдържа 4 калории и никакви мазнини и въглехидрати.
17. Лапад: В половин чаша има 5 г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий. Съвет: Добавяйте лапад в супите, за да увеличите количеството на приетите белтъчини!
18. Пшеничен зародиш: 1 с. л. съдържа приблизително 7% от необходимото за деня количество магнезий, който има пряко роля за нормалната сърдечна дейност и предотвратява появата на мускулни спазми. Пшеницата е и добър източник на витамин Е. В 1 с. л. се съдържат 27 калории, 1 г въглехидрати и мазнини. Идеално решение е добавянето на пшеничен зародиш към порцията мляко или в плодовата салата. 
19. Леща: Безценен източник на белтъчини, който спомага за запазване здравето на сърцето и предпазва от рак на гърдата. В половин порция леща, освен цели 9 г белтъчини, има още 115 калории и никакви мазнини. Полезните й свойства се запазват и след термична обработка, т.е. може да се използва в изсушен, консервиран вид или на супа. 
20. Орехи: Богати на ненаситени мастни киселини, благодарение на които с до 20% се снижава рискът от сърдечни заболявания. В 30 г орехови ядки се съдържат 166 калории, 17 г мазнини и 2 г целулоза. Диетолозите съветват с шепа сурови орехови ядки да преодолеем чувството на глад между основните хранения през деня. 
21. Шарен боб: Само половин порция от него съдържа над 25% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина, която спомага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и вродени дефекти. В същото количество от продукта се съдържат 103 калории, 1 г мазнини и 6 г целулоза.
22. Нискомаслено мляко: Бактериите в него предотвратяват развитието на различни заболявания, а калцият укрепва костната система. Една чаша нискомаслено мляко ни дава 155 калории и 4 г мазнини.
23. Обезмаслено мляко: В него се съдържа необходимият за доброто зрение витамин В2; витамин А, предотвратяващ възникването на рани и алергии, калций и витамин D. Една порция съдържа 86 калории и никакви мазнини и целулоза.
24. Морски дарове: Природни източници на желязо, ценни за организма минерали (магнезий и калий) и витамин В12, който поддържа функциите на нервите и умствените способности. В порция от 100 г има 126 до 146 калории и 2 до 4 грама мазнини.
25. Сьомга: Известните като "мазни" рибите (сьомга, тон, скумрия, херинга) са основен източник на незаменимите мастни киселини и безценния, особено при липса на повече слънце, витамин D. В 100 г риба се съдържат 127 калории и 4 г мазнини.

Рейтинг: 

Average: 4.8 (8 votes)