5 на 2 - най-новият начин да отслабнем ефективно

Рубрика: 

Здравословният средиземноморски тип хранене

В специален материал за topsante.com, авторката на известния на Запад труд „Кажи ми как се храниш, за да ти кажа как да отслабнеш“, разяснява произхода, същността и ползите от най-новия разработен диетичен режим.
Става въпрос за метод, който в началото цели ограничаването на наднорменото тегло, като един от най-рисковите фактори за възникването на рак на гърдата. Резултатите са плод на 7-годишно изследване, проведено от екипа на създадения към болинцата в Манчестър център Генезис – Превенция на рак на гърдата. "Затлъстяването е фактор за увеличаване случаите на ракови, сърдечно-съдови заболявания, диабет и деменция, твърдят създателите на метода Мишел Харви и Тони Хауел. „Жени, намалили теглото си с 4,5 кг снижават с 20 до 40% риска да развият рак на гърдата, в сравнение с тези, които в зряла възраст увеличават килограмите.“ Така възниква идеята да се създаде система, осигуряваща лесна, бърза и необратима загуба на тегло или, както пояснява Мишел Харви, „достатъчно е да намалим с 25% дневния прием на калории, за да активираме организма да започне да черпи от наличните запаси. В процеса на проучването установихме, че вместо ежедневно да ограничаваме с по 25% приеманите калории, е много по-ефективно да намалим по-драстично дневния прием, в случая – със 70%, но само през 2 дни от седмицата."
Какво можем да ядем през 2-та дни на детоксикация?
Препоръчителни са леките протеини (птиче месо, риба ...), полезните мононенаситени мазнини (ядки, авокадо, масло от рапица, маслини ...), обезмаслените млечни продукти, плодове и зеленчуци, напитките без добавена захар. Разбира се, не бива да се прекалява с нито една от изброените група продукти. Целта е да свикнем да се ограничаваме в храненето, да преоткрием чувството на глад и да дадем тласък на метаболитни промени (по-добро изхвърляне на шлаките от организма, намаляване секрецията на инсулин и лептин - хормон, който наред с други функции отговаря и чувството на глад).
А менюто ни през останалите 5 дни от седмицата?
Добре е да се наблегне на средиземноморската кухня, богата на антиоксиданти и витамини, базирана на минимално преработени храни. Зеленчуците и плодовете са най-препоръчителните, следват пълнозърнестите храни, бобовите растения, ядките, зехтинът, рибата, птичето, та дори и червеното месо, както и нискомаслените млечни продукти. Десертите, обаче, трябва да се ограничат максимално – до 3 седмично, при това под формата на 2 топки сладолед, 30 г шоколад с не по-малко от 70% какао, 2 бисквитки...
Необходима ли е допълнителна физическа активност и каква?
За да горим калории и едновременно с това да ограничим загубата на мускулна маса, авторите на системата препоръчват увеличаване на средноседмичната умерена активност с 2 ч 30 мин комбинирани сърдечно-съдови упражнения (бързо ходене, колоездене, джогинг ...) или алтернатива - 1 ч 15 мин интензивно натоварване във фитнес салона веднъж на 7 дни.
Можем ли да се подложим на тази диета, ако теглото ни е в рамките на нормалното, но като цяло следваме тенденцията към „закръгляне на формите“?
„Ако обиколката на талията Ви е по-голям от нормалния размер, какъвто е случаят с всяка 4-та жена, подлагането на режима е дори препоръчително. Талия над 90 см, например, увеличава с 40% риска от рак на гърдата, за разлика от талия от порядъка на 70-72 см.“, е категоричният отговор на учените.
Същинските ползи от новия режим на хранене
Всъщност, 5:2 се основава до голяма степен на познатата Средиземноморска диета, която доказано олицетворява доброто здраве и дълголетие. Разковничето на новия режим е спазването на ограниченията в рамките на 2 дни седмично. „По този начин, за сравнително кратко време, при това не толкова мъчително и определено трайно се губят много по-голямо количество мазнини, отколкото при конвенционалните диети“, поясняват създатеите на системата. А д-р Солсона добавя: "Препоръчаното увеличаване на седмичната активност с 2 часа и 30 минути бързо ходене или колоездене, означава просто 30 минути дневно занимания, които са най-добрата профилактика срещу редица заболявания, а и чудесна възможност да възобновите всички телесни усещания, включително към храната. Не забравяйте, че единствено физически активните хора са в състояние да усетят чувство на глад или ситост."
Все пак, д-р Салсона определя новата диетична система като неприемлива в психологически аспект. „За да отслабнете, очевидно е необходимо да намалите приема на калории. Безспорно вариантът с ограничение в рамките на 2 дни седмично е добро решение в много отношения. Но, нека не пропускаме и потенциалната възможност двудневното ограничение да предизвика склонност към преяждане през следващите 5 дни, дори и у тези, които никога не били подвластни на подобни усещания. От друга страна, въпросните 2 дни за детоксикация наистина ще Ви накарат да усетите чувството на глад, но какво става с чувството за ситост, което е доказано невъзможно в период на ограничение! В заключение, не бива да забравяме, че за да бъде ефективна и трайна, подобен тип диета трябва да се следва буквално през целия живот -  дори когато постигнем заветната цел е препоръчително да не пропускаме детоксикацията, но вече само по един ден седмично“. 

Рейтинг: 

Average: 4.8 (6 votes)

Още по темата: 

Любопитно за успеха на всяка диета

Диетичен режим с ограничаване на калориите

Как да разпределим приеманите дневно калории за по-добър ефект от провежданата диета – нови заключения на израелски учени. 

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Регресия в прогрес

 
Когато посягаме към храната машинално, унесени в разрешаването на далеч по-важни проблеми, а не си задаваме някои простички въпроси…

Хранене и дълголетие

Полезната храна за дълъг живот

Нова публикация на екип от Академията на науките в Ню Йорк потвърждава важната връзка между храненето и продължителността на живота. 

Ефективната полезна диета

Растителни протеини

Време е за витаминно-протеиновата диета – напълно безвредна, лесна за изпълнение, с бърз резултат – 5 до 7 кг за 10 дни, твърдят от сп. Glianec.