6 стъпки към добро настроение

Рубрика: 

Шоколад за добро настроение

Не е трудно да бъдат подбрани правилните храни, с които да държим умората далеч, а доброто настроение да стане наш редовен спътник, твърдят диетолозите от „Топ санте“, предлагайки необходимата промяна в 6 точки.  
Храните, богати на витамин В12
Независимо дали предпочитате чили боб,говеждо месо, салата Цезар с маруля и пилешки гърди или сьомга на скара с порция задушени броколи, всички споменати ястия са богати на фолиева киселина и витамин В12. Именно те са от изключителна необходимост за предотвратяване на честите спадове в настроението, вследствие нарушения на централната нервна система.
Затова диетолозите препоръчват по-често на трапезата ни да присъстват зърнено-бобовите култури, зелените зеленчуци, пилешкото, пуешкото и телешкото месо, рибата и млечните продукти. И дават някои идеи за менюто: салата от спанак с късчета пушена сьомга; омлет от спанак и нискомаслено сирене; бурито с черен боб и пилешко.
Повече плодове и зеленчуци
Те действително са източник на важни хранителни вещества, съдържат и антиоксиданти, които засилват имунната система, представляват сигурна защита за здравето. Според проучване,  редовен прием на плодове и зеленчуци, най-малко два пъти дневно, е ключът и към по-добро здраве, и към по-добротонастроение!
Храните с високо съдържание на селен
Селенът действа като антиоксидант, а те помагат да се справим с оксидативния стрес– главен виновник за сезоннатадепресия. Проведено изследване показва, че депресирани хора, на които се прилага терапия със селен, постепенно се отърсват или приемат значително по-леко състоянието си. Доказано необходимата  дневна доза за добро настроение е 55 микрограма селен и можем да си я осигурим с редовен прием на фасул, зеленчуци, млечни продукти, морски дарове, черупкови плодове, ядки и семена.
Ежеседмичен прием на мазна риба
Много от последните проучвания показват, че хората, които ядат риба няколко пъти седмично,страдат по-малко от депресия, особено ако предпочитат мазни риби като сьомгата или сардините. Доказано добри източници на Омега 3 мастни киселини са и пъстървата, скумрията, рибата тон.
Дневната доза витамин D
Задавали ли сте си въпроса защо в ясен и слънчев ден се чувствате отлично, а настроението Ви е много по-добро? Просто слънчевите лъчи подпомагат синтеза и регулират стойностите на витамин D в организма ни. Затова и го наричат "слънчевия витамин". Последните проучвания показват връзката между нарушенията в настроението и недостигана витамин D. И тук решението е – използвайте всеки слънчев лъч; посъветвайте се с личния лекар, който може да Ви предпише и ампули с витамина за прием през оскъдните на слънце месеци и, разбира се – помислете за ежедневното меню.  Витамин D присъства в мазните риби, в говеждия черен дроб, в яйчния жълтък, в сиренето.  
Да живее черният шоколад!
Диетолозите са категорични: неоспорими изследвания доказват, че ежедневният прием на няколко блокчета хубав шоколад, само за две седмици понижава значително нивата на кортизол /хормон на стреса/ в организма ни. Освен това, шоколадът стимулира ендорфините, с което повишава настроението ни и някак ни дарява с усещане за комфорт и благополучие. 

Рейтинг: 

Average: 4.5 (11 votes)

Още по темата: 

С антиоксиданти срещу свободните радикали

Храни - естествен източник на антиоксиданти

Какво представляват свободните радикали, защо се появяват и до какво водят. Как действат антиоксидантите и кои са храните, от които можем да си ги набавим.  

Да се отървем от главоболието

Узрелите сирена причиняват главоболие

Главоболието измъчва все повече хора, а причините за появата му понякога са доста изненадващи! И отново засягат храненето!

За тонус – плодов шок

Цитруси за тонус

Всеизвестно е, че леката плодова диета е най-доброто оръжие и срещу наднорменото тегло, и срещу редица здравословни проблеми и общо неразположение на организма. 

За 'слънчевия витамин' и ползата от него

Филето от сьомга и херинга - източник на витамин D

Кой е "слънчевият витамин"? Защо и по какъв начин е важно да се преборим с тревожната статистика от последните 10 години. Отново помощ от здравословната кухня!

Да отслабнем с … шоколад

Шоколадова диета на д-р Коен

Невероятно успешната и вкусна Шоколадова диета на д-р Жан-Мишел Коен или как да загубим няколко килограма, докато с удоволствие похапваме шоколад.