7 съвета преди да седнем на празничната трапеза

Коледни ястия

Гъши дроб , пушена сьомга, всевъзможни сладки изкушения, шоколад… Почти невъзможно ни се струва да се ограничим в избора, а и се оказва съвсем ненужно, съветва д-р Бертран Герино – гост на френския topsante.com. Ястията са традиционно приготвени, заредени са със символичен смисъл и задължително трябва да ни донесат удоволствие и наслада, смята той и веднага изброява малките хитрости, с помощта на които празникът ни би бил повече от чудесен!
НЕ на диетите преди празниците!
Напълно безполезно е подлагането на какъвто и да било диетичен режим през оставащите няколко дни. Да, безспорно ще загубим някой и друг килограм, но със сигурност ще си ги върнем през следващата седмица.
Не пълнете чиниите!
Традицията повелява на трапезата за Бъдни вечер и Коледа да присъстват много и доста разнообразни ястия, които задължително поне трябва да се опитат! Според специалистите в храненето – няма нищо по-хубаво от разнообразната храна. Така, че би било чудесно да похапнем от всичко, но… в по-малки количества.
Изберете своето ястие – фаворит!
Не става дума да бъдат пренебрегвани някои блюда! Просто е добре предварително да подберем ястията за трапезата така, че хем нищо да не липсва, хем да няма струпване на еднородни храни. Или, с други думи – ако заложим на пушената сьомга е препорчително да се откажем от гъшия пастет или обратно, съветва докторът.
Добре е да знаем…
Когато сме се спрели на гъшия дроб като част от предястията, трябва да предвидим консумацията му с хляб, който ще „улови“ мазнините. Препоръчително е да обърнем гръб на маслото, което традиционно съпътства филето от сьомга. И нещо, звучащо почти невеоятно – предпочитаната не само на френската трапеза пуйка с кестени, се оказва с много приемливо съдържание на мазнини! Все пак трябва да обърнем внимание на съпътстващите ястието плънка и гарнитура! Ако сме решили на тапезата да присъстват изклчително полезните морски дарове, то нека не ги сервираме с наситени с мазнини сосове!
За детоксикация на организма
Три са органите ни, които играят важна роля в елиминирането на отпадъците и мазнините, натрупани по време на хранене : черният дроб , белият дроб и бъбреците. Според д-р Герино, няма начин да намалим отложените мазнини чрез бъбреците, но за сметка на това можем да разчитаме на дробовете, които ще отстранят всички ненужни за организма ни отпадъци. За целта се препоръчва увеличаване на физическата активност след приключване на всяко ядене или дори една хубава разходка. Движението ще доведе не само до премахване на мазнините и ускоряване на процеса по елиминиране на отпадъчните продукти, но също така ще ни предпази от неприятното подуване и усещането за тежест в стомаха.
Наблегнете на безалкохолните напитки!
Когато яденето е обилно е необходимо да се консумират повече безалкохолни напитки. Не става дума за газираните, които по правило преливат от захар или подсладители и всевъзможни не толкова полезни добавки за вкус и аромати! Идеален е разреденият с малко хладка вода лимонов сок, както и зеленият чай, които е препоръчително да се приемат преди, по време на самото ханене и след него. обилно ядене , тъй като е важно да се увеличи количеството на безалкохолни напитки. Не забравяйте и хубавата минерална вода!
Не пренебрегвайте фитотерапията!
Тя също би могла да ни помогне да се справим с обилната храна от празничната тапеза. Добра идея е да приготвим салата с червено цвекло и черна ряпа или да включим като ганитура варен или запечен артишок, които ще активират черния дроб при елиминиране на отпадъците. 

Рейтинг: 

Average: 4.4 (5 votes)

Още по темата: 

Диетата Окинава – тайната на здравословното хранене

Меню Окинава

Искате да сте елегантни и същевременно в отлична физическа форма: тонизирани, силни и дееспособни? Запознайте се с диетичния режим Окинава!