Авокадо срещу глад

Здравословна и "цветна" закуска

Диетолози от Калифорния са открили чудесен начин да подтиснем чувството на глад само с едно авокадо на ден! Достатъчно е да добавим към закуската половинка от вълшебния плод, за да си спестим неприятното усещане в стомаха малко пред обяд. А, ако включим и другата половинка към обедното меню – без усилия ще дочакаме вечерната трапеза, без междувременно да посягаме към всевъзможни бисквитки, снаксове и други лакомства, твърдят специалистите.
Резултатите от проведения експеримент с 26-ма възрастни с наднормено тегло, публикувани в авторитетното списание Nutrition сочат, че половин авокадо, консумирано в прясно състояние, намалява у 40% от тях желанието за каквато и да е храна в рамките на следващите 3часа. А 28% от доброволците се чувствали достатъчно сити и споделили, че усещат глад едва 5 часа след приема.
"Забелязахме, че порция авокадо, добавена към обедното меню, увеличава количеството на приетите калории и ненаситените мастни киселини , но не и на захарта в кръвта", отбелязва ръководителят на екипа диетолози, цитиран от Daily Mail. В превод – авокадото е в състояние не само да уталожи чувството на глад, но оказва и изключително благоприятно влияние върху общото състояние на организма, включително за регулиране нивата на кръвната захар – обект на задълбочени бъдещи проучвания.
Всъщност, можем напълно да се доверим на авокадото, заради високото съдържание на разтворими и неразтворими фибри в него. Те улесняватчревния транзит, но едновременно с това забавят разграждането на въглехидратите и именно по този начин увеличават времето, през което изпитваме усещането за ситост.
Със своите около 150 калории в един плод, авокадото представлява истинско изобилие на добри мазнини и ненаситени мастни киселини с благотворен ефект върху сърдечно-съдовата система.
И, ако все пак за обяд не сте се снабдили с поне половинка от невероятния плод, не забравяйте и за някои другихрани, които притежават подобен ефект на засищане: пълнозърнеститехрани, яйцата, млечнитепродукти, рибата...

Рейтинг: 

Average: 4 (2 votes)

Още по темата: 

Таратор с авокадо и естрагон

Таратор с авокадо и естрагон

Нетипични за представите ни продукти са съчетани в изключително вкусен и много полезен вид таратор!

Домашен сладолед от авокадо

Домашен сладолед от авокадо с шам фъстък

Бърза и лесна рецепта за екзотичен домашен сладолед, приготвен от добре узряло авокадо, сметана и захар. 

Ден за почивка и ...фантазия в кухнята

Коктейл от авокадо с риба тон

Почивният ден определено предразполага към блажено и цялостно отпускане! Но е и чудесен повод за проява на творчество в кулинарните ни умения!

Афро-екзотика

Авокадо микс със скариди

Лесна рецепта за вкусен, здравословен и висококалоричен коктейл от авокадо, сметана, диня, ядки и морков, гарниран със скариди.