Човешкият мозък и здравословното хранене

Рубрика: 

Някои мазнини стимулират брутално апетита ни

Категорично положителен отговор на този въпрос дава професор Сюзан Робъртс в интервю пред научното списание „Хранене и диабет“. В изложението си, тя разказва за метода, чрез който е успяла да „препрограмира“ човешкия мозък към здравословен начин на хранене, с усещането за пълно удовлетворение.
Но, нека не се заблуждаваме - въпросната пренастройка на съзнанието представлява своеобразен процес, който определено няма как да бъде осъществен от днес за утре
Изследването си проф. Робъртс провежда с ограничен кръг доброволци – група от 13 мъже и жени с доказано наднормено тегло и дори с признаци на затлъстяване, в резултат на изградените и поддържани лоши хранителни навици. "Всъщност, именно многократният прием на „токсичната“ за организма им храна, е обусловил като цяло нездравословния им начин на хранене“, твърди тя. Все пак, доказан факт е, че определени мазнини действат като стимулатор на мозъчните центрове и ни карат, сякаш против съзнанието ни дори, с неудържим апетит да поглъщаме без насита бургер след бургер.  
Осем души от групата решават да се подложат на диетичен режим, за да се отърват от излишните килограми. В началото на експеримента и шест месеца по-късно екипът на проф. Робъртс прави подробно изследване на мозъка на всеки един от доброволците.
Заключението е напълно категорично: у подложилите се на диета 8 човека се забелязват реални изменения в някои мозъчни центрове, които са станали много по-чувствителни към ниско калорични и определено по-полезни за здравето храни. С други думи, у „новомислещите“ хора се регистрира реакция на удовлетворение от възприетия балансиран хранителен режим и подчертана неприязън към мазните и калорични храни.
Така че – звучи многообещаващо - ако имаме желание да променим начина си на хранене, просто трябва да сме търпеливи и настоятелни в продължение на 6 месеца, след което със сигурност няма да преглъщаме лакомо при вида на поредния бургер, гарниран с пържени картофки. 

Рейтинг: 

Average: 5 (3 votes)

Още по темата: 

Да създадем на детето вкус към здравословната храна

Здраве от зеленчуци

 
Амбициозният проект на учените, свързан с начините, по които малките деца да бъдат накарани да възприемат по-добре новите и същевременно здравословни храни.

Пет мита за храненето

Пет мита за храненето

Какво ли не се изписа и предстои да се изпише за храненето и храната?! Само през миналата година, чисто научните статии са над 16 000! Ето, обаче, някои любопитни факти, които подлагат на съмнение отдавна възприети истини:

Вкусът на храната

Подправките - приятел на храната

Какво всъщност представляват подправките. Защо е толкова дълга историята им и как са предизвиквали дори войни... А знаем ли как да ги използваме най-добре?!

Любимата храна издава черти от характера

Хранителните навици говорят за човешкия характер

Действително ли предпочитанията ни към дадена храна дават не само физиологични, но и психологични сведения за личността ни.

Опасните мазнини

Любимите панирани меса преливат от мазнини

Някои храни са абсолютно безвредни, но истинският капан залага топлинната им обработка и най-вече конкретният начин, по който се приготвят!