Да отслабнем с … шоколад

Рубрика: 

Шоколадова диета на д-р Коен

Оказва се, че освен добро настроение и куп здравословни ползи, ежедневният прием на няколко блокчета шоколад не само че няма да навреди на линията ни, а ще ни осигури лесно и приятно разделяне с излишните килограми, твърди диетоложката Мюриел Бонфон и обяснява в „Топ санте“ същността на нашумялата Шоколадова диета на д-р Коен.
На първо място следва да се има предвид, че гликемичният индекс на какаото, съдържащо се в шоколада, е изключително нисък. Т.е. захарта на какаото се усвоява лесно и е истински полезна за организма ни. Известно е, освен това, че какаото е безценен източник на полифенолни антиоксиданти, които ускоряват метаболизма на глюкозата в човешкия организъм. С други думи – добронамерените съединения ни помагат да горим захарта и предотвратяват натрупването на мазнини. И накрая, от съществено значение е високото съдържание на катехини в какаото – молекула от семейството на флавоноидите, основна съставка на чая за отслабване. Несправедливо би било да се пропускат и останалите ползи за организма ни, така че без да се отклоняваме от диетичната тематика само ще отбележим, че какаото е сериозен източник на магнезий, фосфор, желязо, цинк, мед и манган, поради което с пълна увереност можем да смятаме шоколада за верен съюзник, осигуряващ ни здраве и добро настроение!
Единственото условие е да подбираме за консумация шоколад, богат на какао – т.е. съдържащ минимум 70%. В този случай, сладкото изкушение е със значително по-малко мазнини и захар. Накратко казано – напред към рафтовете с натурален шоколад и дори не поглеждайте към вариантите „млечен“ или „със сърце от карамел“, още по-малко към бисквитките с шоколадов кувертюр или всевъзможните десертни блокчета! Обикновено в тях съдържанието на какао е минимално, но затова пък са пълни и с мазнини, и със захар!
Ето я и самата диета с примерен режим, разработен от д-р Коен. За да постигнем желания ефект, обаче, е необходимо да се придържаме към ежедневно меню, което да не надвишава предвидените 1 400 калории, както и да не злоуптребяваме с нишесените продукти!
Примерна закуска:
1 чаша обезмаслено мляко без захар /допуска се подслаждане с аспартам, например/
2-3 супени лъжици какао на прах или 2 блокчета черен /битер/ шоколад
30 гхляб /1 филия/ с 10 гмасло
1 кофичка обезмаслено и неподсладено кисело мляко
Примерен обяд:
Зеленчуци– супа, варени на пара(лекоподправени с лимон) или задушени в малко масло
125 г постно месо или риба
1 кофичка обезмаслено и неподсладено кисело мляко
1 плод
За следобедна закуска – 4 блокчета шоколад /около 20 г/
Примерна вечеря:
зеленчуци – салата, супа или на пара в количество без ограничение  
125 г постно месо или риба.
100 г варени храни, съдържащи скорбяла /картофи, ориз, зърнени/  
25 г сирене /нискомаслено/
1 плод
За десерт – още 4 блокчета шоколад.
Опитайте се да издържите само седмица на този режим и кажете „сбогом“ на 3 до 5 кг, завършва диетоложката Бонфон. 

Рейтинг: 

Average: 4 (15 votes)

Още по темата: 

Ден на битер шоколада

Шоколадови фантазии

Любимо лакомство и верен съучастник при кулинарното свещенодействие в Света на невероятните десерти!

Шоколад срещу инсулт

Шоколадова идилия

Окуражителни резултати от проучването на изследователите от университета в Глазгоу – шоколадът е мехлем за кръвоносните ни съдове. 

6 стъпки към добро настроение

Шоколад за добро настроение

Ако колегите постоянно Ви питат дали сте спали добре, а у дома сякаш всичко Ви дразни повече от обикновено, значи е крайно време да обърнете внимание на храненето.