Да се отървем от главоболието

Рубрика: 

Узрелите сирена причиняват главоболие

Емоционално напрежение, възпаление на синусите, продължителна работа с компютър…Без значение каква е точната причина за главоболието, повече от сигурно е, че бихме предпочели да предотвратим досадната болка пред това, да посягаме към хапчетата, след като вече сме в лапите й. Самата медицина все още не е в състояние да определи точно какво предизвиква толкова разпространеното главоболие. Понякога процесът е задействан от промени в кръвоносните съдове, доставящи кислород на мозъка или на мускулите в основата на тила. Друг път, какъвто е случаят с мигрената, главоболието е причинено от изменения в самия мозък.
Отдавна сме наясно, че прекомерната употреба на алкохол може да предизвика главоболие (и махмурлук, разбира се). Последващ прием на черно кафе или други напитки, богати на кофеин, само задълбочава проблема, както и познатата терапия „клин клин избива“.
Естествено лекарство, което предотвратява махмурлука и неизменно съпровождащото го главоболие, е маслото от семената на пореч – билка, известна още под името „лечебна краставица“. Всъщност, всякакви масла, съдържащи омега-3 есенциални мастни киселини, са в състояние да предпазят мозъка от изменения, вследствие употребата на алкохол. Едно от тях е и рибеното масло, с което понастоящем се провеждат изпитания в тази насока.
Макар да звучи на пръв поглед несериозно, оказва се, че консумацията на някои храни също може да бъде причина за последващо главоболие. Като сиренето, например. Особено добре узрелите видове като пармезан, синьо сирене, чедър. Дразнещата субстанция е химикал, наречен тирамин, който се произвежда от аминокиселината тирозин по време на процеса на ферментация.
Всякакъв вид престояла високо белтъчна храна, в това число с говеждо или свинско месо, също може да отключи пристъп на главоболие. Системно страдащите е добре да се избягват високомаслената  заквасена сметана, кисело мляко, рибен сос, сос от стриди, ферментирали соеви продукти (като сос терияки, темпе и мисо), кисело зеле и кисели краставички. Някои сирена са със сравнително ниско съдържание на тирамин. В списъка са рикота, извара, нискомаслена сметана, Нюшател и обикновено не представляват проблем, стига консумацията им да е в умерени количества.
Колбасите и месните консерви също съдържат тирамин и се оказват още по-голяма заплаха за страдащите от мигрена. Салам, пастърма, прошуто, бекон могат да предизвикат пристъп на главоболие. Консервирана шунка, обаче, е с достатъчно ниско съдържание на тирамин, така че спокойно можем да похапваме от нея, разбира се – отново в разумни количества.
Пост-травматичният стрес, температурните промени, острите аромати и миризми… Учените не крият, че списъкът на агенти, предзивикващи главоболието, би могъл да бъде доста дълъг. Затова и съветват: за да сложим край на хроничното страдание е препоръчително всеки да води свой индивидуален дневник. Достатъчен е обикновен лист хартия, държан на удобно място, на който да отбелязваме конкретния случай на главоболие с цел избягването на ситуациите, предизвикващи пристъпите. 

Рейтинг: 

Average: 4.8 (9 votes)

Още по темата: 

Световен ден на сиренето

Пиршество със сирене

Палитра от сирена! Колко много видове и всички прецизно класифицирани според текстурата им! Заслужава си да им обърнем внимание, при това не само на днешния празничен ден! Задължително с чаша подходящо вино!

Световен ден на битата сметана

Крем "Шантийи"

Отново празник за любителите на десерти! Малко исторически факти и кулинарни асоциации с прословутия крем Шантийи, както и задължителната оригинална рецепта!