Диетата Окинава – тайната на здравословното хранене

Рубрика: 

Меню Окинава

Жителите на архипелага, разположен между Япония, Китай и Тайван, са жив пример за ползата от въпросния диетичен режим. Именно там хората живеят по-дълго и се радват на отлично здраве!
Оказва се, че съвсем не се нуждаем от Философския камък, нито от магичен еликсир, за да доживеем до 100 години, при това без да сме подвластни на вечно дебнещите заболявания! Достатъчно е да се съобразим с хранителния режим Окинава, който изисква:
- 7 зеленчука и 3 плода дневно;
- 7 порции пълнозърнести храни или сушени плодове седмично;
- 2 ястия със соя седмично;
- 3 ястия с риба седмично;
- Колкото се може повече вода, чай, подправки и водорасли, за сметка на по-малко месо, млечни продукти, алкохол и захар.
Мотото на диетата Окинава – ядем колкото да утолим глада си!
И дори мъничко по-малко! В Окинава практикуват "Hara Hachi Bu" или „спираме да ядем малко преди да сме напълно сити“. Там стават от масата, преизпълнени с енергия и желание да се движат, а не да легнат удобно, освобождавайки се от досадно пристягащия ги колан.
Но, ето и примерното меню:
Закуска: порция мюсли (овес, ориз, киноа ...) с няколко сурови орехови ядки, соево мляко, половин манго и чаша зелен чай.
Обяд: салата от моркови, черна ряпа и краставица със сусам и соев сос; зеленчукова супа, суши или карпачо от риба тон или сьомга с кафяв ориз, а за десерт – портокал. И, разбира се, напитката отново е зелен чай.
Вечеря: салата с домати и червен боб, парче печено свинско с гарнитура варена леща и десерт– половин папая. И вечерята е полята с обилна доза жасминов чай.
Известни са и 9-те доказано полезни „Окинава продукти“, които бихме могли да открием във всеки магазин за китайски храни или на неясно защо определяните като „екзотични“ щандове в големите хранителни вериги.  Кои са те:
- Соята(сирене тофу, соево мляко)– продукти, унищожаващи излишните килограми, които успешно се борят с много ракови заболявания, елиминират лошия холестерол и са доказано полезни за сърдечната дейност.
- Сладките картофи - полезни за сърцето, белите дробове и кожата; предпазват от рак.
- Оризът - успешен борец срещу диабета и лошия холестеролантидиабетно, холестерол; изключително полезен за мозъка.
- Чаят - действа противораково; полезен за добрата сърдечна и мозъчна дейност.
- Мазните риби - полезни за сърцето, с доказано антидепресантно, антидиабетно и противовъзпалително действие.
- Водораслите – чудесната пълноценна диетична храна с противораково действие; полезни за добрата мозъчна дейност.
- Зелето– изключително полезно за сърцето и костите, с доказано противораково действие.
- Бобовите кълнове– пълноценна диетична храна, полезна за сърцето и мозъка.
- Пълнозърнестите храни– диетични, антидиабетични и полезни за сърцето продукти.
Изглежда лесно и възможно, но не и на фона на забързаното ни ежедневие! И все пак, диетолозите предлагат 5 малки хитрости, с помощта на които бихме могли да преодолеем препятствията за реализиране на хранителния режим Окинава:

  1. В кафетерия. Поръчайте си чаша плодов сок, който разредете с минерална или дори газирана вода. Идеалният вариант е прясно изцеден сок от лимон – подтискането на апетита е гарантирано! 
  2. В ресторант.  Ако трябва да посетите заведение с кухня – антипод на кухнята Окинава като пицария или Тех-Мех, например, не изпадайте в паника – поръчайте рибно ястие вместо ястие с месо, свежа салата от зеленчуци вместо пържени картофи, а ако е възможно, поискайте соса да е сервиран отделно. Ако в менюто се предлага вегетарианско ястие – не се колебайте да изберете именно него!
  3. На шведска маса. Не се свенете да питате от всичко, но в по-малки количества. Наблегнете на морските дарове и суровите зеленчуци.
  4. Когато пазарувате, се ограничавайте със закупуването на по-малко продукти, които ще са достатъчни за близките няколко дни.
  5. Не гответе „на око“! Често именно това е причината да консумирате повече от 1 порция! Обърнете внимание, например, че 1 чаша ориз е предвидена за 4 порции! За останалата част от ястието използвайте зеленчуци!

Рейтинг: 

Average: 4 (8 votes)

Още по темата: 

Хранене и дълголетие

Полезната храна за дълъг живот

Нова публикация на екип от Академията на науките в Ню Йорк потвърждава важната връзка между храненето и продължителността на живота. 

Съдържанието в чинията - ключ към дълголетие

Пробиотици и пребиотици

Едва ли има някой, който да се съмнява, че храненето е важна част от качеството на живот и основен инструмент в борбата за дълголетие.