Доматът - Златната ябълка, без тримата братя и ламята

Рубрика: 

Домати чери

Няма спор - Старият свят получава домата от акостиралите през 16-ти век в пристанище Неапол кораби на испанските завоеватели на Новия свят. Има, обаче, някои разногласия относно истинската му родина - някои твърдят, че призлиза от Мексико, където ацтеките го наричали "томатл", други смятат, че произходът му е перуански. Е, предвид сходството в наименованието на зеленчука на повечето европейски езици с това, дадено му от ацтеките, определено по-правдоподобно звучи мексиканската версия. 
Любопитно е посрещането на домата на европейска земя. Поради някои съмнителни и дори опасни негови роднини като наркотичните растения мандрагора, блян и беладона, в продължение на почти 200 години в Европа садят доматите единствено за украса. Първи в кулинарията ги въвеждат италианците, но в началото, като плод. И тук има предположение, че става въпрос за оранжево-жълтите видове домати, тъй като на италиански домат е pomodoro - в буквален превод - златна ябълка. 
Средиземноморският климат се оказва благоприятен за отглеждането на плода-зеленчук и той постепенно се превръща в неотменна част от местната кухня. Едва по време на Френската революция, пренесен в кошниците на марсилците, доматът се разпространява на север от река Лоара, а през 19-ти век и Северна Европа открива слънчевия зеленчук. Е, истината е, че в началото всички са доста предпазливи, съдейки по съвета, поместен в английска кулинарна книга, според който е абсолютно задължително да варим доматите най-малко 3 часа, за да предотвратим "токсичния ефект". 
По нашите земи доматът намира прекрасни условия за виреене, но до началото на 20-ти век в България се консумират предимно зелените домати във всевъзможни туршии, докато червените се използвали предимно за подкиселяване на някои ястия. Въвеждането на червения домат като неизменна част от традиционната българска шопска салата става сравнително късно. 
Какво губим, ако игнорираме домата?! Със своите 90% водно съдържание и едва 20 калории на 100 г, това е идеалната храна за всеки решил да се раздели с някой и друг излишен килограм. Доматът е богат на калий - 290 мг/100 г - на антиоксидантни вещества като витамин С, каротин и особено на ликопин. 
Всъщност, ликопинът е вид каротин с изключително мощно антиоксидантно действие, който от известно време е във фокуса на учените. Съдържа се още в розовия грейпфрут и папаята, но в най-голямо количество го откриваме именно в доматите. Интересен факт е, че действието на ликопина се усилва, когато доматът е подложен на топлинна обработка. А не е за пренебрегване и доказаното научно откритие, че хората с високо съдържание на ликопин в кръвта, страдата по-рядко от някои видове рак, както и от сърдечно-съдови заболявания. 
Така, че - да действаме! На салата, пълнени със сирене и счукан чесън, превърнати в ароматен пикантен сос с босилек и черен пипер, като задължителен атрибут към пици, яхнии и всякакви ястия, нека приемем домата за по-чест гост на трапезата ни.

Рейтинг: 

Average: 5 (1 vote)

Още по темата: 

Студена доматена супа

Студена доматена супа със сметана и босилек

Една превъзходна алтернатива на таратора в летните горещини - ароматната студена доматена супа, гарнирана със сметана. 

Нахут с домати и патладжан по ориенталски

Нахут с домати и патладжан по ориенталски

Ароматно ястие от ориенталската кухня, подходящо за постния период. 

Ориенталски кюфтенца във винено-доматен сос

Ориенталски кюфтенца във винено-доматен сос

Златисти кюфтенца, приготвени от богато овкусена с ориенталски микс от подправки кайма, поднесени с пикантен винено-доматен сос.