Хибернационна диета – отслабваме докато спим

Рубрика: 

Мед преди лягане

Един от най-новите и широко препоръчвани като здравословни режими за намаляване на телесното тегло е т.нар. хибернационна диета – дело на екип от учени – фармацевти и експерти по храненето. С нея горим мазнини по време на сън и можем да се отървем от 3 до 5 кг. с лекота, без да се подлагаме на драстични лишения и без да се притесняваме от характерното бързо възстановяване на теглото след прекратяване на режима.
Диетата по време на сън се базира на естественото и рационално хранене, така че по принцип е предвидено да се избягват сол, полуфабрикати, бял хляб за вечеря, прекалената консумация на мазни и силно запържени храни.
Едно от условията за успеха на режима е движението. Достатъчно е да изберем доставящ ни удоволствие спорт, с който да активираме мускулите си. Отдавна знаем, че движението подпомага хормоналната активност и благодарение на него горим проблемните мазнини.
Самата хибернация предполага да извлечем максимална полза от полезния за общото състояние на организма ни сън. Известно е, че човешкият мозък реагира на промените в светлината и с настъпването на нощта отделя мелатонин. Въпросният хормон се нуждае от пълен мрак, за да оползотвори възстановяването на организма по време на съня и да оптимизира изгарянето на мазнините. Нищо по-лесно от това да спазим изискването спалнята ни да бъде максимално затъмнена, докато спим.
Необходимо условие е да отделим за сън не по-малко от 8 часа в денонощието, имайки предвид, че по време на сън се изгарят средно по 60 калории за час. Учените установили, че през първите 4 часа от съня губим общо 240 калории. И именно тук се намесва факторът „движение“. Ако само 3 пъти седмично си наложим да изпълняваме комплекс от упражнения за общо раздвижване, за същите 4 часа сън ще изгорим не 240, а 600 калории!  Ако през следващите 4 часа се радваме на здрав и хубав сън, прогнозите са да изгорим дори 50% повече калории – т.е. минимум 360. Оттук нататък всеки сам може да изчисли колко точно килограма би могъл да изгуби за месец, знаейки че 1 г мазнина се равнява на 9 калории.
И, едно приятно допълнение, препоръчано от диетолозите – лъжичка мед, разтворен в чаша хладка вода преди лягане. Наричат го „необходимото гориво в черния дроб за захранване на мозъка“. Защо точно мед? Защото молекулите му са наполовина глюкозни и наполовина фруктозни. Черният дроб поема фруктозата, която регулира глюкозата в него, откъдето пък се постига баланс на кръвната захар в организма през цялата нощ. 

Рейтинг: 

Average: 4.3 (7 votes)

Още по темата: 

Храната за хубав сън

Свежа и лека храна за хубав сън

Сънят е жизнено необходим за поддържане на хормоналния баланс в организма - научно доказан факт!