Храните, повишаващи имунитета на детето

Рубрика: 

Да направим зеленчуците любими

Екип от учени – диетолози и педиатри – гостува на Клуб „Млади родители“ със съвети за по-пълноценно хранене на малките палавници.
1. Мляко. Доказано е високото съдържание на протеини, мазнини, въглехидрати и минерали, но диетолозите съветват - не предлагайте на детето възможно най-високомасленото мляко – съвсем достатъчно е продукт с 1,5 или 2,5% масленост (предвиденият прием е за след 1-годишна взраст).
2. Кефир и кисело мляко. Те съдържат пробиотици (живи млечнокисели бактерии), които поддържат бактериалната флора на червата и повишават имунитета. Запознанството с кефира може да осъществите след навършени 8 месеца, а с киселото мляко – след като малкото човече е навършило година и половина. Препоръките на учените са категорични – опитайте с домашно приготвено кисело мляко!
3. Ябълки. Те регулират чревната бактериална флора и подобряват храносмилането. Освен това, тези уникални плодове запазват полезните си свойства почти през цялата зима. Едва през февруари количеството витамини в тях отбелязва сериозен спад. И нека не забравяме, че тоз дар от природата е широко препоръчван при настинка, грип, анемия.
4. Моркови. Известни са силните лечебни свойства на зеленчука: с моркови повишаваме  устойчивостта на организма към вируси, пак тяхното благотворно действие използваме при анемия или обща слабост. Да не пропускаме и високото съдържание на бета-каротин, който е от съществено значение за доброто зрение. Детето с охота пие прясно изцеден сок от моркови, но е добре по-често оранжевите приятели да присъстват в менюто му и приготвени на пара – така ще запазят полезните си качества.
5. Мед. Обичаната от децата сладост е изключително полезен за укрепване на имунитета! Медът доказано повишава имунната защита, помага при лечение на настинки и оказва благотворно влияние върху кръвоносната система. С едно условие – трябва да сме много внимателни, тъй като той е и силен алерген. За деца се препоръчва прием на лек акациев мед, по 1 лъжичка, разтворена в чая или водата няколко пъти седмично.
6. Цвекло. Този зеленчук е идеалният вариант за предпазване от анемия. Освен това действа противовъзпалително и подобрява нервната система. Няколко лъжички салата с добавено варено цвекло подобрява апетита. Зеленчукът е много добра храна по време на болест – лесно се усвоява и не предизвиква дискомфорт при преглъщане (ако има болки в гърлото).
7. Магданоз. С една чаена лъжичка ситно нарязан пресен магданоз дневно осигурявате на детето цялата необходима доза от витамини и минерали. Поради високото съдържание на почти всички витамини, калций, калий, желязо и фосфор, магданозът е отличната добавка при настинки и грип. Свикнете при приготвянето на супи, яхнии или зеленчукови пюрета, да не пропускате да добавите малко нарязан пресен магданоз.
8. Морска риба. Основният източник на ненаситени мастни киселини, които имат положителен ефект върху мозъка и нервната система, както и за повишаване на имунитета. Не лишавайте малкото дете от редовен прием на риба – поне веднъж седмично.
9. Пуешко месо. Най-полезното и диетично месо, широко препоръчвано за употреба от  страдащи от алергии. Пуешкото е богато на протеини, витамини, желязо, цинк и магнезий, увеличава защитните сили на организма и е отлична профилактика на анемия.
10. Пшенична каша. В нея се съдържат много минерали и витамини, лесна е за усвояване и подпомага процеса на храносмилане. И тук, обаче, трябва да сме внимателни – не се препоръчва при алергии към глутен.
11. Лук и чесън. Не лишавайте детето от умерен прием на богатите на фитонциди зеленчуци – благодарение на тях можете да повишите имунитета и да държите далеч бактериите и вирусите!
 
По материали от чуждестранната преса, публикувано в blognews.am. 

Рейтинг: 

Average: 4.5 (6 votes)