Истината за разтворимото кафе

Рубрика: 

Разтворимо кафе

За начало, нека проверим доколко натурален продукт е разтворимото кафе. За получаването му се използват изпечени кафеени зърна, които впоследствие се смилат. Оттук начините за получаване на разтворимотокафе са два – при единия смленият екстракт се вари в продължение на 4 часа, след което се филтрира и течността се изпарява. При втория, гранулите се получават чрез сушене във вакуумна среда. Прилаганата технология води до почти пълно унищожаване на етеричните масла, съдържащи се в натуралното кафе. От друга страна, съдържанието на кафе в разтворимата напитка не надвишава 15%! Останалите компоненти са допълнително добавени изкуствени аромати, консерванти и оцветители. С други думи, да се говори за натуралност по отношение на разтворимото кафе, си е нищо повече от поредния рекламен трик. Да не навлизаме в подробности относно неблагоприятното въздействие на химическите добавки върху човешкия организъм, които, при пренасищане, могат да причинят включително и сериозни натравяния.
Основно пием кафе заради тонизиращия му ефект. Но, знаете ли, че съдържанието на кофеин в разтворимата напитка е 50% по-високо от това, в натуралното кафе?! Документирани са симптомите, проявяващи се при отказ от употреба на разтворимо кафе и лекарите са единодушни, че в значителна степен са сходни с тези, при отказването от наркотични вещества. Лишеният от възможност да погълне редовната доза кафе индивид получава главоболие, проявява признаци на сънливост и обща отпуснатост, разсеян е и със значително влошени и забавени реакции. И, тъй като кафето също притежава способността с течение на времето да се натрупва в организма, внезапният отказ се оказва почти невъзможен, така че в повечето случаи се налага постепенно ограничаване и прогресивно намаляване на дозите.
Инстантното кафе е напълно противопоказано за хора с проблеми на сърдечно-съдовата система и особено за страдащите от високо кръвно налягане. Но и хипотониците – т.е. тези, с ниско кръвно, не бива да посягат често към напитката, тъй като рискуват рязкото му повишаване. Високата концентрация на кофеин и присъствието на различните добавки в разтворимото кафе доказано дразнят стомашната лигавица, често са причина за възникването на гастрит, предизвикват отделянето на киселини и имат отявлено разрушително действие върху клетките на черния дроб. А съдържащата се в значително количество смола бензопирен влияе отрицателно върху функционирането на бъбреците. Кафето буквално отмива и лишава организма от много ценни витамини и микроелементи, сред които са калий, калций, магнезий, цинк, желязо.
Учените отдавна доказаха, че консервантите в инстантното кафе засягат правилното протичане на метаболитните процеси в организма и провокират появата на целулит. Така, че докато продължаваме да приемаме разтворимата напитка, ще е доста трудно да се отървем от целулита. Безспорно само чаша от това кафе е достатъчна, за да пробуди и изостри апетита ни, както и да ускорихраносмилателните процеси, което от своя страна неизменно довежда до бързото отлагане на мазнини в тялото ни – една от основните причини за появата на целулит и отпуснатост на кожата.
Дерматолозите са единодушни: кожата на пристрастените към разтворимото кафе реагира изключително слабо на повечето подмладяващи процедури. Истината – кафето е силен диуретик, който лишава тялото ни от огромни количества вода. Резултатът – преждевременно повяхване, износване и общо остаряване на организма. Ако не можем или не искаме да ограничим приема на разтворимо кафе, лекари и диетолози съветват поне да увеличим количеството на ежедневно приеманите течности. 

Рейтинг: 

Average: 4.5 (16 votes)

Още по темата: 

5-те най-опасни актуални диети

Балансиран диетичен режим

Британската асоциация на диетолозите посочва 5-те най-опасни актуални диети. 

4-те най-лоши идеи за здравословна закуска и техните алтернативи

Овесени ядки с плодове

Смятате ли закуската си за здравословна? А дали не се заблуждавате с консумирането на набедени за здравословни храни? 

С турско кафе сме здрави до 90 г.

Турско кафе, сервирано според обичая

Гръцки учени от Атинския университет съобщават за новия еликсир на младостта и здравето.

Кафето в живота на някои велики личности

Чаша хубаво кафе

Интересни факти за пристрастеността към „кафявото“ злато на Балзак, Волтер, Екатерина II, Луи XV, Бах и Бетховен. 

„Разпознаваме“ хубавите думи с помощта на кофеин

Вълшебните зрънца на кафето

Известно е, че кофеинът повишава активността на централната нервна система, а в нормални дози дори подпомага разрешаването на елементарни мисловни задачи и увеличава скоростта на поведенческите реакции.