Меню за строен съпруг

Рубрика: 

Добрият диетичен режим

Хищник по своята същност, мъжът изпитва потребност да се храни до пресищане, отдавайки предпочитания на силно питателните протеини от животински произход. В този смисъл, ограничаването на месните продукти в менюто не е добро решение. Просто трябва да се научим правилно да избираме месото и да се доверим на специално разработените рецепти на специалистите – диетолози.
Говеждо / телешко месо
Говеждото и телешкото, разбира се, са за предпочитане пред свинското. Но и при тях трябва да забравим за мазните ребърца или възтлъсти пържоли. Постното говеждо филе е източник на много ценни минерали (желязо, селен, мед ...), на витамин B12 и протеини, но съдържа едва 112 калории и 2 грама мазнини в 100 грама, срещу 261 калории и 21 грама мазнини в 100 г месо от плешката.
Накратко: Заместваме свинското с говеждо или телешко, но без мазнини и пропускаме любимия сос Беарнез и пържените картофки за гарнитура.
Подходящата рецепта, която със сигурност ще задоволи вкуса дори и на най-придирчивите е Печени кюфтенца с доматен сос – засищащо апетита нискокалорично ястие, богато на желязо, без глутен и лактоза.
Патешко, пуешко, пилешко месо
Приготвеното без мазнини патешко месо е напълно диетичен продукт, с високо съдържание на желязо и ненаситени мастни киселини, които укрепват сърдечно-съдовата система и предотвратяват диабета. Нискокалоричното патешко (190 калории на 100 г) е повече от препоръчително да присъства в менюто. А предложената рецепта е за Патешки гърди със зелен пипер и коняк – високопротеиново, антихолестеролно, засищащо блюдо.
Бялото пуешко и пилешко месо също са богати на протеини и с ниско съдържание на мазнини (по-малко от 2 г на 100 г). Те са и добри източници на витамини от групата В и желязо - от съществено значение за човешката имунна система. Внимание – за предпочитане е бялото месо и в никакъв случай кожата, дори превърната в хрупкаво златисто съвършенство при печенето!
Предложението на диетолозите – Пиле фрикасе – нискокалорично и антихолесторлно ястие.
Яйца
Яйцето е най-добрата храна за отслабване. Само срещу 70 калории получаваме значително количество протеини, витамините A и B, минерали (желязо, йод, фосфор), антиоксиданти и ценни есенциални мастни киселини.И най-важното – можем бързо и лесно да приготвим яйцата: варени, забулени, пържени, бъркани, на омлет или в огретен. При бърканите и омлета е добре да забравим за бекона, но затова пък можем да използваме всякакви ароматни подправки.
А предложената рецепта е за Тортия с тиквички – нискокалорично и богато на желязо ястие.
Сьомга
Тя е чудесен източник на протеини и омега-3 мастни киселини. Без всякакво колебание сьомгата трябва да стане чест гост на трапезата ни. Освен нея, диетолозите горещо препоръчват и останалите представители на т.нар. мазни риби като тон, скумрия, сардини, херинга, но уговорката е да се стараем да ги купуваме в охладено или замразено състояние, а не консервирани, тъй като при процеса се използва допълнително олио.
Добрата рецепта: Паста карбонара с два вида сьомга – перфектното антихолесторолно ястие.
Постните риби
Треска, платика, костур, лефер – те съдържат по-малко от 1% мазнини, но осигуряват протеини,  минерали (желязо, фосфор) и витамини от групата В, които са изключително важни за имунната система. При приготвяне на ястията използвайте филе (мъжете просто са пораснали деца и също не обичат да чистят кости!); сервирайте блюдата в компанията на апетитен лек сос от лимон и ароматни треви.
Предложението: Филе от треска с подправки върху канапе от зеленчуци соте – ароматно, вкусно, нискокалорично ястие, богато на омега-3 мастни киселини. 

Рейтинг: 

Average: 5 (1 vote)

Още по темата: 

Хибернационна диета – отслабваме докато спим

Мед преди лягане

Как да отслабнем с хубав сън и 4 златни правила. Без особени усилия, при това – необратимо – можем да свалим 3 до 5 кг. за по-малко от месец!

Ефективната полезна диета

Растителни протеини

Време е за витаминно-протеиновата диета – напълно безвредна, лесна за изпълнение, с бърз резултат – 5 до 7 кг за 10 дни, твърдят от сп. Glianec. 

Любопитно за успеха на всяка диета

Диетичен режим с ограничаване на калориите

Как да разпределим приеманите дневно калории за по-добър ефект от провежданата диета – нови заключения на израелски учени.