Насекомите – храната на бъдещето

Рубрика: 

Суши с насекоми

Не, съвсем не става въпрос за фантастични приумици! Просто мнение на диетолози във връзка с насърчителната програма на ООН за стимулиране отглеждането на насекоми и използването им за задоволяване на нуждите от храна в световен мащаб.
Представете сикак разгръщате листата с менютов ресторант, за да изберете между порция хрупкави скакалци, омлет от щурци или поничка с термити?! Не бързайте с физиономията на погнуса и отвращение, съветват специалистите, още повече, че този вид диета е изключително добра както за нас самите, така и за планетата ни като цяло.
Според новотопроучване на специализираната Организация по прехрана и земеделие към ООН, публикувано през м. май т.г., насекомите са определени като основна и лесно достъпна, при това много питателна храна – ценен източник на протеини.
Изнесените сведения показват, че понастоящем около 2 милиарда души вече активно са включили насекомите в менюто си и Организацията е твърдо решена да насърчи широкомащабно отглеждането и употребата им във връзка с политиката на борба срещу глада в развиващите се страни. Не е маловажен фактът, че за производството на 1 кг насекоми са необходими едва 2 кг фураж, докато при едрия рогат добитък, например, срещу цели 8 кг фураж се получава едва 1 кг месо. Друг важен момент е, че насекомите използват по-малко вода и са източник на много по-малко парникови газове в сравнение с всички домашни животни.
По отношение на хранителните качества, насекомите са доказано богати на протеини, мазнини и минерали. А що се отнася до тези от нас, които не биха понесли да ги видят с реалните им форми в чиниите си, освен цели, насекомите могат да се консумират смлени на прах, паста или като допълнение на други храни.
И, ако все още не сме сме се превърнали в запалени фенове на новия тип хранене, то поне с интерес и нескрито любопитство ще очакваме първите рецепти с участието на насекоми! 

Рейтинг: 

Average: 4.4 (5 votes)