Някои не съвсем научни открития – част 1

Рубрика: 

Вилжуифски списък на добавките с код Е - факсимиле

Преди повече от 30 години и по-точно през февруари 1976 г., във Франция се появяват копия на документ, известен като Вилжуифски /в превод „еврейски град“, а иначе – име на предградие в Париж/ списък, в който са изброени и разделени в групи според степента на ползата и – респективно – вредата – всички познати хранителни добавки с код Е.И до днес никой не знае със сигурност кой и с каква цел е създал въпросния списък, но е факт, че в момента, когато става популярен, над половината френски домакинства са запознати със съдържанието му, а копия от него са плъзнали и в Англия, Германия, Италия, Африка и Близкия Изток. Въпреки многократните изявления на ръководството на медицинския институт във Вилжуиф, откъдето отричат всякаква съпричастност по отношение създаването на списъка, копия от т.нар. документ продължават да излизат на бял свят и след 10 години, а има сведения за поредната му поява и през 2011 г.
Проблемът е, че информацията, съдържаща се в списъка, е изключително странна и по нищо не личи да е научно обоснована.Авторът /или авторите/ е поставил в графата „безопасни“ много от официално забранените да се използват във Франция добавки и обратно – куп напълно безвредни вещества са категоризирани като изключително опасни. Така например,   едно от посочените като канцерогенен провокатор вещество е лимонената киселина (E330) , която съвсем естествено присъства във всички живи организми.
Разбира се, напълно логично информацията буквално взривява Европейския континент през 80-те години на миналия век. Пресата нееднократно публикува списъка, без дори да направи опит за проверка на източника. През 1984 г. от печат излиза научно-популярна книга за раковите заболявания, в която също присъства въпросният списък. Според проучване, проведено във Франция, след появата и разпространението на информацията от документа, 19% от домакинствата в страната са престанали да купуват продукти, съдържащи компоненти, обявени като вредни. Или, казано по друг начин, хартийка с неизвестен автор и съмнително съдържание става причина за масовата диета на над 7 милиона души.   

Рейтинг: 

Average: 4 (4 votes)