С храна се борим срещу рак на гърдата

Рубрика: 

Домашно приготвено фъстъчено масло

След анализ на събраните сведения за състоянието на над 9 000 доброволки, изследвани в дългосрочен план, екипът, ръководен от д-р Греъм Колдиц публикува заключенията си в авторитетното, специализирано в областта на раковите заболявания списание " Breast Cancer Research and Treatment „ /“Рак на гърдата - изследвания и лечение"/. Финансираното от Фондацията за изследване на рака на гърдата и Американския национален институт по здравеопазване проучване доказва недвусмислено, че редовната консумация на фъстъчено масло намалява риска от развитие на доброкачествени заболявания на гърдата в зряла възраст.
В началото на изследването, още през 1996 г. учените обстойно анализирали начина на живот и систематизирали данните от медицинските досиета на доброволките, които по това време били на възраст от 9 до 15 г. Повторно наблюдение на същия контингент пациентки било осъществено през 2010 г.
Екипът установил, че при жените, консумирали редовно фъстъчено масло, рискът от развитие на доброкачествени заболявания на гърдата преди 30-годишна възраст е намалял с цели 39%, което пък предотвратява появата на рак на гърдата в по-късен етап от живота. За сведение, експертите поясняват, че "нераковитепромени в гръдната тъкан представляват сериозен рисков фактор за развитието на рак на гърдата, т.е. доброкачественитезаболявания могат да увеличат до 3 пъти риска от появата на заболяването. "
Категоричното заключение на учените е, че "редовната консумация на фъстъчено масло три пъти седмично намалява риска от развитие на доброкачествени заболявания на гърдата с 39%.“ Все пак, на този етап, проучването не е в състояние да отговори точно на въпроса по какъв начин фъстъченото масло проявява въпросния защитен ефект. В този смисъл, д-р Колдиц обяснява, че вероятно в случая става въпрос за полезните растителни протеини и препоръчва горещо консумацията им за сметка на животинските. „Многобройни научни изследвания неоспоримо доказват, че в страните, където се консумира по-малко месо, ракът на гърдата е рядко срещано заболяване“.
Специално е обръщението на екипа учени към подсрастващите и тийнеджърите, които са призовани да заменят напълно всевъзможните бисквити и сладкиши, заливащи непрекъснато пазара, с по-честата консумация на филийка пълнозърнест хляб, намазана с фъстъчено масло.

Рейтинг: 

Average: 5 (2 votes)

Още по темата: 

Ден на фъстъченото масло

Фъстъчено масло

След странната си поява, фъстъченото масло печели все повече почитатели сред малки и големи!

Зехтинът в борба с раковите заболявания

Зехтин за здраве

 
В Световния ден за борба с рака да обърнем внимание на важната и доказана зависимост между храната, храненето и развитието на много от злокачествените тумори.