Шоколад срещу инсулт

Рубрика: 

Шоколадова идилия

Известен е фактът, че кафето намалява риска от инсулт, особено при жените. Но последната новина идва точно навреме – непосредствено преди Великденските празници, когато всички се оказваме в плен на всевъзможните шоколадови изкушения.
Поредно потвърждение за здравословното въздействие на черния шоколад – ежедневната му консумация влияе пряко върху кръвоносните съдове на мозъка и определено намалява риска от инсулт.  
Новата публикация на екипа от Глазгоу в списание „Неврология“, представя резултатите от проведените изследвания с група доброволци. Учените проследявали работата на главната мозъчна артерия, докато пациентите блажено похапвали шоколад. Установили, че сладкото вълшебство подобрява кръвообращението и влияе изключително благоприятно върху мозъчните клетки.  
Професор Матю Уолтърс, ръководител на изследването, споделя: "Открихме, че консумацията на шоколад определено заздравява кръвоносните съдове, което на практика означава, че един от компонентите му – предполагаме флавоноидите – оказва непосредствено влияние върху тях и по този начин решително намалява риска от инсулт“.
Е, не бива да забряваме, обаче, че прекомерният прием на шоколад може да има и отрицателни последици: съдържащите се захар и мазнини в него крият риск от сърдечно-съдови заболявания. Така, че просто трябва отново да сме умерени, предупреждават учените.

Рейтинг: 

Average: 4.5 (10 votes)

Още по темата: 

Да отслабнем с … шоколад

Шоколадова диета на д-р Коен

Невероятно успешната и вкусна Шоколадова диета на д-р Жан-Мишел Коен или как да загубим няколко килограма, докато с удоволствие похапваме шоколад. 

Ден на битер шоколада

Шоколадови фантазии

Любимо лакомство и верен съучастник при кулинарното свещенодействие в Света на невероятните десерти!

Денят на шоколадовия фонтан

Шоколадово фондю

Пореден празник с участието на шоколада – истинско неустоимо изкушение! Особено в компанията на пресни плодове, апетитни сладкишчета и най-вече - любими хора!

Храната за хубав сън

Свежа и лека храна за хубав сън

Сънят е жизнено необходим за поддържане на хормоналния баланс в организма - научно доказан факт!

ХРАНАТА И ЧУВСТВАТА

Романтика, любов и ...храна!

Романтикалюбов и… храна! Връзката е от векове. Всяко блюдо е своеобразен начин да изразим чувствата си и да покажем колко много ценим партньора!