Сливите – магия в края на лятото

Рубрика: 

Полезните и вкусни сини сливи

Трите разпространени и у нас вида са родом от източните части на Европа. Познати са и се консумират повече от 2000 години. Различни по форма, цвят и аромат, с характерния  екзотичен вкус на кехлибарена сладост, примесена с фина кисела жилка, те щедро ни даряват с много свежест и топлина от събраните слънчеви лъчи.
Като цяло, сливите съдържат малко витамин С, както и витамините А и Е, но не бива да ги пренебрегваме като сериозен източник на калий и много ценни антиоксиданти. Те са признат източник на енергия, действат диуретчно, използват се за детоксикация на организма, притежават слабително и стимулиращо действие. Забележително е съдържанието на сорбитол, който често се приема като заместител на захарта и се използва в диетичните храни и напитки. Именно той действа успокоително на сухата кашлица, така че вместо сироп е достатъчно да разтворим 1 с.л. конфитюр или желе от сини сливи в чаша топла вода, да добавим малко лимонов сок и щипка канела и да се насладим на напитката преди лягане.
Освен за непосредствена консумация в суров вид, сливите използваме за приготвянето на ароматни конфитюри, сладка, желета и компот. Пак с тях приготвяме различни десерти и най-вече ароматни тарти, с които се потапяме в екзотиката на канелата, кардамома, ванилията, карамфила…  Сливите са предпочитана добавка към свинско, птиче и дивечово месо. Незаменим вкус придават и на традиционния сладко-кисел сос.
За да се убедим в предимствата на ястията, приготвени с участието на свежите плодове, предложението е да сътворим Печено пиле с мирабели и подправки, Сладкиш с ренглоти, Мус от сини сливи или традиционна Тарта със сини сливи и ядки

Рейтинг: 

Average: 4.7 (6 votes)

Още по темата: 

Рибни рулца с плънка от сирене Грюер и сини сливи

Рибни рулца с плънка от сирене Грюер и сини сливи

Нискокалоричното и богато на фибри ястие, освен полезно е с невероятно екзотичен вкус!

Тарта със сини сливи

Тарта със сини сливи и ядки

Изкушаващо апетитен сладкиш със сини сливи, бадеми, шам фъстък и сметана. 

Мус от сини сливи

Мус от сини сливи с ванилия и лимон

Лек и ефирен мус от добре узрели сини сливи, с добавен аромат на ванилия и лимон. 

Печено пиле с мирабели и подправки

Печено пиле с мирабели, сини сливи и екзотични подправки

Екзотиката на Изтока в една бърза и лесна оригинална рецепта за крехко печено пилешко с мирабели и ароматни подправки.

Сладкиш с ренглоти

Сладкиш с ренглоти

Ефектен, бърз и подходящ за сезона сладкиш, ароматизиран единствено от неповторимите ренглоти.