Студеният чай отблизо

Рубрика: 

Чаша домашно приготвен студен чай

Всъщност, точно такава трябва да бъде напитката, а не щедро натъпканата със захар и всевъзможни вкусови и ароматни добавки течност, на която често се натъкваме в примамливо оформените бутилки! Достатъчно е да хвърлим един поглед на съдържанието върху етикета, за да сме напълно убедени, че предлаганият студен чай е доста далеч от всякаква представа за диетичен, здравословен и още по-малко натурален продукт!
„Като оставим настрана някои екстракти от чай, съставът на бутилирания студен чай е много подобен на този, на газираните напитки!“, споделя резултатите от проучването си диетологът Рафаел Груман. Със 100 мл от студения чай получавате 30 калории и 7.1 г захар, срещу 42 калории и 10.5 г за 100 мл кока кола, например. Е, ако сте достатъчно упорити, продължава ученият, все пак има шанс да откриете и нещо по-добро, приготвено от чаена отвара, овкусено с плодов сок или с добавени есенциални мастни киселини, но подобни продукти присъстват в гамата на био магазините или обособените щандове за диетични храни.“
„А що се отнася до антиоксидантите – тях можете да търсите единствено в домашно приготвения студен чай. Защитните полифеноли, изгарящите мазнините катехини и антистресовият  теанин са в молекулите на истинския натурален продукт, съвсем не в т.нар. чаени аромати и екстракти“, предупреждава Груман. В този смисъл, препоръчаната идеална рецепта за полезен домашен студен чай, е следната:
- Залейте 3 торбички зелен чай с 1 л вода и варете в продължение на 30 минути /ако използвате черен чай, оставете да ври 60 минути/. Свалете от огъня и оставете торбичките да престоят в сварения чай една нощ, за да получите по-силна напитка.
- Ароматизирайте чая с три резена лимон, 10-тина листа от мента или 6 с.л. прасковен сок.
- По желание – подсладете напитката с 3 с.л. кафява захар, кленов сироп или стевия.
Едно необходимо уточнение: "Като цяло, студеният чай съдържа 34 mg таин на литър /еквивалентът на кофеина в кафето/, посочва Груман, но всичко зависи от марките – в някои случаи таинът в напитките достига до и дори над 70 mg. За сведение, таинът в кока колата е 100 mg, а при енергийните напитки и кафето - 300 mg“. Поради констатираните симптоми на висока възбудимост, тревожност и безсъние, препоръката на експерта в храненето е студеният чай да не се дава на деца, както и да не се консумира след 16 часа.
„Не се изкушавайте да купувате готов студен чай, при условие, че за приготвянето му може да използвате и най-обикновената отвара, която придружава сутрешната ви закуска“, съветва ученият. „Само по този начин ще имате пълен контрол върху съдържанието на захар и антиоксиданти в напитката. Но, ако все пак изборът ви се спре на продавания бутилиран студен чай, обърнете внимание на етикета на продукта. Избягвайте тези, в чиито състав преобладават добавките /окислители, аромати, багрила…/ и, ако е възможно, избирайте чай с оповестен 100% натурален произход, на база чаена отвара или най-малкото, студен чай, произведен на основата на „чаен екстракт“, който със сигурност не съдържа особено сериозно количество чай, но все пак е значително повече, отколкото в доказано изкуствените напитки с означение „с аромат на чай“. 
По материали от topsante.com

Рейтинг: 

Average: 4.8 (9 votes)

Още по темата: 

Ден на студения чай

Освежаващият полезен студен чай

Глътка свежест в слънчевия ден! Днес Кулинарният календар ни приканва да отбележим празника на една от предпочитаните и любима на мнозина лятна напитка – студен ароматен и тонизиращ чай. 

Скрита опасност… в торбичките за чай

Торбичката чай - лек или опасност

Горещо препоръчван като добро лечебно и общо укрепващо организма средство, пакетираният чай е на път да се окаже поредната заплаха за здравето ни, алармират британски учени от Университета в Дерби.