Тиквата – лековитата храна

Рубрика: 

Тикви

Поради високото съдържание на калий, тиквата се препоръчва при нарушено функциониране на сърдечния мускул; подобрява циркулацията на кръвта, понижава кръвното налягане и е всепризнато средство при хипертония.
Пектинът, който също е в значителна степен, прави тиквата широко препоръчвана храна за елиминиране на лошия холестерол в организма.    
Ниското съдържание на белтъчини и мазнини в тиквата, както и пълното отсъствие на оксалова киселина, я е превърнал в незаменим диуретик. Диетолози препоръчват дори профилактично срещу проблеми с бъбреците /пясък и камъни/ ежедневен прием на 300-400 гр варена или печена тиква.
Богата на захари и витамин С, тиквата е чудесно лечебно средство при хроничен хепатит, чернодробна цироза, холецистит и др. А само със 100 гр  тиквени семки човек би могъл да набави 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.
Защо да не обогатим менюто си с тиролска супа, салата със сурово тиквено семе, варена тиква с мед и орехови ядки или „проста печена тиква“, колкото и да звучи нелепо според  Душко Добродушков! 

Рейтинг: 

Average: 4.1 (10 votes)

Още по темата: 

Тиролска супа от тиква

Тиролска супа от тиква

Определено нетипична роля на обичаната от всички и изключително полезна тиква! Но крем -супата е фантастична със слънчевия си цвят и аромат! А дали я приписват на областта Тирол само заради леко сладникавия вкус… Някъде добавят късчета месо, скариди, подправят с кестени, но този наглед съвсем тривиален вариант е чудесен!

Бърз тиквен крем карамел

Бърз крем карамел с тиква

Лесен, готов за минути сладкиш, приготвен с тиква и традиционните съставки за крем карамел, който прелива от "топли" аромати и сладост.

Оризова пита с плънка от тиква "Вегетарианска фантазия"

Оризова пита с плънка от тиква

Необходими продукти:
За питата:          2 чаени чаши сварен кафяв ориз
                               1 леко разбито яйце
                               25 гр галета
                               ½ чаена лъжица смес от сухи подправки за ориз