Съобщение за грешка

  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 27 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /home/xpahata/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 28 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /home/xpahata/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 30 of 41 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /home/xpahata/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 1256 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /home/xpahata/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 27 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /home/xpahata/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 79 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /home/xpahata/public_html/includes/bootstrap.inc).

За Великден, Страстната неделя и трапезата на светлите празници

Традиционна великденска украса

Навярно малцина знаят, че денят на Възкресение Христово се смята и за последния ден на прехода към същинската пролет и лятото – ден на окончателното пробуждане на природата. Затова и от векове в народните представи Великден е най-значимият пролетен празник. А днес, в понеделник, пристъпихме към първия от великите дни на Страстната неделя – седмицата, в която Христос завършва земния си път, изстрадва мъките и се разделя с човешката си същност.
Макар и да не сме в състояние да си позволим строго спазване на народните обичаи, свързани с всеки ден от наближаващия велик празник, обхванати от общото приповдигнато настроение, нека поне се опитаме да запазим жива в паметта си нашата, българската традиция за отбелязване на Великден.
На Велики понеделник обичаят повелява стопанките да извършат голямото Великденско почистване на дома, докато на Велика сряда и Велики четвъртък женската работа е забранена. Всъщност, Велики четвъртък е денят, посветен на боядисването на яйцата. Поверието гласи, че е необходимо да се боядисат повече, за да има достатъчно не само за домашните, но и за роднините, а и за всеки, който прекрачи прага на дома, тъй като ако всеки гост не бъде дарен с писано яйце, късметът може и да напусне къщата.
При наличието на толкова разнообразни бои и декорации, едва ли някой ще се опита да боядисва великденските яйца с някогашните природни багрила, но все пак, нека отбележим, че отварата от сушена коприва им придава нежен резедав цвят; сварените люспи от кромид лук – меден жълтокафяв оттенък, а за важната червена боя някога използвали изсушения, набран по Еньовден риган. Обичайно първо се боядисва червеното яйце, за което се вярва че носи целебна и магическа сила. Именно затова с него стопанката прави кръстов знак на челата на всички членове от семейството, започвайки от децата, след което го поставя на видно място, обикновено до домашната икона.
На Велики или Разпети петък също не е прието да се работи. Тогава се месят обредните хлябове и козунаци. По традиция, от Разпети петък до вечерта на Страстната събота постът е изключително строг – допуска се единствено хляб и вода. Докато в полунощ не забият тържествено камбаните и не настъпи същинският Великден. А под празничния звън, познати и непознати, всеки със запалена свещичка в ръка и озарено лице, се поздравяват с „Христос воскресе!“, отговаряйки: „Во истина воскресе!“. Казват, че ако навръх Великден, човек си пожелае нещо и е праведен, то непременно ще се сбъдне.
Великият ден Неделя слага край на Големите пости, започнали от Месни Заговезни. Идва ред на богатите трапези, на великденските дарове и, разбира се – на традиционното чукане с писаните великденски яйца – древен символ на безсмъртието и надеждата, съхранили идеята за възкресението.
Освен великденските козунаци, обичаят повелява на масата, подредена за празника, да присъстват задължителният обреден хляб, Великденската салата, а за основно – ястие от кокошка или агнешко.
И тъй като едва ли някой ще пропусне празничната зелена салата с краставица, репички, пресен лук и чесън, гарнирана с нарязани твърдо сварени яйца, предложението на Кулинарния календар е за едно по-различно и отново традиционно предястие – Агнешко мезе. Съвсем естествено ще добавим и не толкова популярната, но затова пък изключително вкусна Кокошка със зелен лук и ориз и разбира се – рецепта за Бърз козунак с бадемови и стафиди.
Весели празници!

Рейтинг: 

Average: 4 (2 votes)

Още по темата: 

Бърз козунак

Бърз козунак с бадемови ядки и стафиди

Лесна рецепта за Великденски козунак с аромат на ванилия, портокал и лимон, гарниран богато с бадемови ядки и стафиди.

Агнешко мезе

Агнешко мезе

Подходящо за Великденската трапеза предястие - разядка с агнешко месо, кисели краставички, майонеза и подправки. 

Агнешко бутче с букет от подправки

Агнешко бутче с букет от подправки

Великден наближава! С тази рецепта, традиционното ястие с агнешко месо се превръща в оригинално празнично блюдо за ценители. 

Агнешка плешка с лимон и маслини

Агнешка плешка с лимон и маслини

Празнично ястие за Великденската трапеза - крехко и ароматно агнешко с неповторим дъх на лимон и маслини. 

Агнешко в сладко-кисел сос

Агнешко с ананас от кухнята на Куба

Оригинална рецепта за традиционно ястие от кухнята на Куба, в което ананасът и лимоновият сок придават неповторим вкус на крехкото агнешко. 

Празнична погача

Лесна рецепта за ефектна домашно приготвена погача, подходяща за всеки празник. 

Кокошка със зелен лук и ориз

Кокошка със зелен лук и ориз

Опечена до златисто, предварително сварена кокошка, сервирана върху канапе от ароматен ориз с пресен лук и магданоз - традиционно българско великденско ястие.