Зехтинът срещу затлъстяването

Рубрика: 

Зехтин срещу затлъстяване

Особено през последните десетилетия всички отчитаме проблема със затлъстяването като изключително сериозен: консумираме доста храна, а начинът ни на живот в повечето случаи не предполага особено активни движения и изразходване на придобитата енергия. Всевъзможни статистики алармират развитите общества, особено в големите градове, изнасяйки все по-обезпокоителни данни за нарастване броя на засегнатите от проблема, сред които вече има и  деца в доста ранна възраст.В някои страни повече от половината население страда от наднормено тегло, което автоматично увеличава риска от хипертония и диабет, както и от  повишен холестерол и триглицериди– основни фактори, влияещи пряко върху развитиетона сърдечно-съдовитезаболявания.
Чистият зехтин е храна с висока биологична стойност, богата на калории и мазнини (9 калории на грам) и по тази логика е възможно да се предположи, че консумацията му дори би увеличила шансовете за затлъстяване. Въпреки това, многобройни изследвания неоспоримо доказват, че жителите на Средиземноморието, които отбелязват най-високо потребление на маслиново масло в кухнята, всъщност страдат много по-малко от излишни килограми.
При съпоставянето на резултати от прилагането на диети с ограничено съдържание на мазнини и режим с активна употреба на чист зехтин, заключението е, че освен по-голямо количество „загубени“ килограми, с по-нататъшното въвеждане на зехтина в ежедневното меню, напълно се избягва ефекта „йо-йо“, свързан с бързо възстановяване и дори увеличаване на теглото.
Да не пропускаме изключителния вкус и аромат на чистия зехтин, които в значителна степен насърчават по-честото присъствие на полезните зелен зеленчуци на нашата трапеза!
Да се върнем на проблема със затлъстяването. Той задължително е налице, когато усвоената чрез храната енергия е повече от изразходваната /увеличават се количеството на мазнините в тялото, съхранявани в мастната тъкан/.  Несъответствието може да се коригира лесно, като увеличим физическата активност, но тъй като е малко вероятно, нека поне изберем правилната, здравословна и много вкусна диета с въвеждането на зехтина за ежедневна употреба!
Следва продължение.
По материали от официалния сайт на Международния съвет по зехтина

Рейтинг: 

Average: 3.7 (10 votes)

Още по темата: 

Зехтинът в борба с раковите заболявания

Зехтин за здраве

 
В Световния ден за борба с рака да обърнем внимание на важната и доказана зависимост между храната, храненето и развитието на много от злокачествените тумори.

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Регресия в прогрес

 
Когато посягаме към храната машинално, унесени в разрешаването на далеч по-важни проблеми, а не си задаваме някои простички въпроси…

Ефективната полезна диета

Растителни протеини

Време е за витаминно-протеиновата диета – напълно безвредна, лесна за изпълнение, с бърз резултат – 5 до 7 кг за 10 дни, твърдят от сп. Glianec. 

Скритата сила на ореховите ядки

Полезните орехови ядки

Освен вкусна добавка към ястията, ореховите ядки могат да играят важна роля в регулирането на множество процеси, протичащи в човешкия организъм.