Зехтинът за пица помага срещу вирусни инфекции

Рубрика: 

Вълшебният зехтин за пица

Карвакрол е наименованието на веществото, съдържащо се в зехтина, приготвен с риган и мащерка, което буквално пробива външния слой на гастроентеритния вирус. Заклетите фенове на пиците - Костенурките нинджа – може би съвсем несъзнателно са открили перфектния начин да се справят със стомашните проблеми. Всъщност, зехтинът с риган и мащерка се използва за постигане на характерния аромат на едно от най-прочутите ястия от италианската кухня – пицата. И именно той застава на пътя на норовируса – най-честият причинител на гастроентерит с ротавирус.
Оказва се, че задължителната ароматна добавка към пицата съдържа химичното съединение карвакрол, което подтиска растежа на различни щамове  бактерии, включително и на отговорната за ширещия се грип със стомашно-чревно разстройство. Според  публикуваното в „Приложна микробиология“ изявление на ръководителя на изследването д-р Кели Брайт,карвакролътможе да се използва като естествен дезинфектант за храни и дори за повърхности, особено в комбинация с други антибактериални средства, тъй като атакува вируса по уникално успешен начин и с това разкрива наистина многообещаваща перспектива.
Екипът от изследователи от Университета на Аризона установили, че карвакролът действа ефикасно срещу бактериите, причиняващи гастроентерит, включително тези, от типа на E. коли, атакувайки лигавицата на въпросния норовирус, кото по този начин става уязвим към антимикробнитеагенти. Учените изтъкват, че тъй като въпросното съединение няма корозивното действие, характерно за повечето традиционно използвани продукти, така че би бил идеално решение както за вътрешна, така и за външна профилактика.
В този смисъл, за да предотвратим всякакво стомашно-чревно неразположение, не ни остава друго, освен да се насочим към най-близката пицария или просто да поръчаме по телефона една чудесна оригинална Маринара, например, като все пак не забравяме, че само пицата не е в състояние да се справи окончателно с подлия норовирус. 

Рейтинг: 

Average: 5 (2 votes)

Още по темата: 

Зехтинът срещу затлъстяването

Зехтин срещу затлъстяване

Тема с продължение - още за свойства на чистия зехтин като елемент от ежедневното хранене и диетичния хранителен режим.  

Зехтинът в борба с раковите заболявания

Зехтин за здраве

 
В Световния ден за борба с рака да обърнем внимание на важната и доказана зависимост между храната, храненето и развитието на много от злокачествените тумори.

Вкусът на храната

Подправките - приятел на храната

Какво всъщност представляват подправките. Защо е толкова дълга историята им и как са предизвиквали дори войни... А знаем ли как да ги използваме най-добре?!