Сандвич от бъдещето

Рубрика: 

Хамбургер със синтетично създадено месо

Хамбургерът, чиято цена се определя на 250 000 лири, съобщава в. Индипендънт, ще бъде представен и дегустиран в Лондон през идната седмица. Използваното месо е изцяло синтетично, произведено в лаборатория, от стволови клетки на крава.
Според Марк Пост, физиолог в Медицинския университет в Маастрихт, Холандия, който е и един от вдъхновителите на проекта, откритието е от съществено значение. „Днес ние използваме 70% от селскостопанския капацитет за производството на месо и е повече от належащо да се намерят алтернативи. Ако не вземем бързи и ефективни мерки, скоро месото ще стане истински лукс. Потреблението на говеждо лесно ще доведе до промяната на голяма част от оцелелите на планетата ни гори в пасища, тъй като понастоящем ползваните неизменно ще се превърнат в стерилни до края на века.“
В какво се състои екологичният ефект от откритието? Теоретично, от стволовите клетки, извлечени от едно единствено животно,  е възможно да се произведе огромно количество месо. Проблемът в момента е, че използваният метод за трансформиране на растителната маса в човешка храна е твърде неефективен. Всеки килограм месо изисква между 4 и 10 килограма фуражна храна, освен химическите продукти, използвани за отглеждането на растенията. Докато за килограм синтетично месо са необходими едва около два килограма храна, а защо не и водорасли, допълват учените. Повече от сигурно е, че изкуствено създаденото месо би защитило природата, а е възможно и да спечели вегетарианците! Остава само апетитно изглеждащият хамбургер, приготвен с него, да е и достатъчно вкусен! 

Рейтинг: 

No votes yet

Още по темата: 

Ресторантът на бъдещето

Ястие от менюто на Канту

Свръх пост-модернистична кухня, „хай-тек“ ястия и молекулярна кулинария  – високите технологии във всяко кътче от живота ни.   

Насекомите – храната на бъдещето

Суши с насекоми

Гледаме ги все още с недоверие и отвращение, но се оказва много вероятно скоро те да се настанят трайно в чиниите ни и дори да се превърнат в предпочитана храна.