Скилидка чесън – сигурен щит срещу бактериите

Плитка чесън - здравословната декорация

Отдавна е известно многостранното благотворно влияние на чесъна върху човешкия организъм. Нови изследвания на антибактериалните му способности карат учените категорично да го поставят дори пред антибиотиците!  
Никак не е приятно да водим разговор отблизо  с човек, който току-що е изял дори само една скилидка чесън! Но, да не забравяме, че същото важи и за бактериите! Изследване на екип от Факултета по медицина в Университета в Копенхаген, ръководено от Тим Холм Якобсен, се натъква на вещество в чесъна, способно буквално да унищожава болестотворните бактерии.   
"Известно ни бе, че в чесъна присъства съединение, способно да неутрализира резистентни бактерии, парализирайкитяхната комуникационна система", обяснява ученият, цитиран от сайта RedOrbit. Всъщност, новооткритото вещество действа като възпрепятства въпросните бактерии да отделят токсините си, с помощта на които унищожават белите кръвни телца. "Белите кръвни клетки са изключително важни заради ролята имв имунната ни система: те не само предпазватот инфекции, но и директно елиминиратбактериите."
Проблемът е, че на този етап, е все още невъзможно да загърбим напълно антибиотиците, въпреки тревожно нарастващата устойчивост на болестотворните бактерии към тях. А и съдържанието на новооткритото мощно оръжие в чесъна се оказва толкова ниско, че за постигане на желания ефект е необходимо да изяждаме не по-малко от 55 скилидки дневно!
В този смисъл, за момента учените препоръчват редовната консумация на ароматния зеленчук под формата на превенция, а при констатирано действащо заболяване – комбинираното му използване с предписания антибиотик, което гарантирано е в състояние да унищожи над 90% от нападналите ни бактерии.
По една или друга причина, все пак чесънът си заслужава да присъства възможно по-често на трапезата ни. Нека не забравяме доказано антисептичното му действие, ролята му за понижаване на артериалното налягане при хипертония, способността му да разширява коронарните и периферните съдове, да увеличава амплитудата на съкращаване на сърдечния мускул и оттам – да забавя сърдечния ритъм. Чесънът е признат като отлично профилактично средство и при атеросклероза, а фактът, че консумацията му понижава кръвната захар го превръща в широко препоръчвана храна при диабет. Пак той е в състояние да осигури и чревната ни дезинфекция, унищожавайки болестотворните бактерии и подпомагайки развитието на нормалната чревна флора. Богат е на витамин B6 – регулатор на хормоните в организма ни; на витамините B1 и C, както и на безценния селен. А знаете ли, че именно с чесън ефективно се церят брадавици и акне; постига се красива – лъскава, гъста и здрава коса, както и нечупливи нокти?!
Някак неволно се сещаме и за поверието, че точно с чесън се гонят вампирите и злите духове! Едва ли причината се крие единствено в характерната му силна миризма, на която лесно противодейства магданозът!

Рейтинг: 

Average: 5 (3 votes)

Още по темата: 

Ден на чесновия лук

Пресен чесън - полезният зеленчук и подправка

Силно ароматен и изключително полезен зеленчук празнува днес, с който, ако не вампири, със сигурност можем да изгоним множество заболявания, а и да похапнем вкусно! 

За 'слънчевия витамин' и ползата от него

Филето от сьомга и херинга - източник на витамин D

Кой е "слънчевият витамин"? Защо и по какъв начин е важно да се преборим с тревожната статистика от последните 10 години. Отново помощ от здравословната кухня!

Гроздето – витаминна бомба или бегло за ампелотерапията

Грозде

Като страна с традиции в отглеждането на десертни и винени сортове грозде, някак сме свикнали с присъствието му на трапезата ни. Но какво е ампелотерапията?

Ябълки за здрави кости

Ябълки за здрави кости

Още нещо в подкрепа на известната поговорка „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“.