4-те най-лоши идеи за здравословна закуска и техните алтернативи

Рубрика: 

Овесени ядки с плодове

Според мнозина, закуската е най-важното хранене за деня. Повечето от нас просто не са в състояние да упражняват ежедневната си активност без нея. Ако я пропуснат, едва успяват да дочакат ранния предиобед и още около 10 ч. нападат първата закусвалня или павилион за бързо хранене.
Подобно решение би могло да ни осигури светкавично зареждане с енергия, но със сигурност ще унищожи с един замах спазвания здравословен режим на хранене, категорични са диетолозите от steadyhealth. Всъщност, същият проблем може да възникне и в случай, че закуската ни не е била достатъчно добре подбрана, тъй като се оказва, че голяма част от препоръчваните продукти могат да ни нанесат повече вреда, отколкото да ни донесат полза.
4 храни, които задължително трябва да се избягват
Закуски тип "гранола"
Определено се смятат за здравословна храна, заради ниското съдържание на мазнини. Напълно вярно, още повече, че много от марките съдържат изключително ограничено количество мазнини. Но дали сме си задавали въпроса защо са толкова сладки на вкус? Естествено – от захарта! Повечето храни от подобен тип /мюсли, например/ съдържат огромно количество захар – едно от табутата, ако искаме да намалим теглото. Освен това, захарта определено стимулира глада, повишава нивата на инсулина, допринася за съхраняването на мазнините, а и ни кара да се чувстваме сънливи и апатични. Дори т.нар. органични или натурални зърнени закуски съдържат значително количество захар и въглехидрати, така, че определено се превръщат в една от храните, които със сигурност не бива да слагаме на масата за закуска.
Плодов сок
Всички знаем колко важно е да хапваме достатъчно плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, подпомагат имунната ни система в борбата с настинки и вируси и като цяло ни карат да се чувстваме във форма. Плодовият сок, обаче, далеч не е най-добрият начин да се сдобием с дневната доза полезни вещества и витамини.
Почти всички ценни елементи, както и фибрите, в плодовете и зеленчуците се съдържат в пулпата им, така че с превръщането им в сока от кутията в магазина те безвъзвратно са изчезнали! И като добавим отново значителното количество захар, което в повечето случаи задължително присъства, вече сме съвсем убедени, че определено сме далеч от добрия избор! Но, внимание! Тук не става въпрос за прием на чаша прясно изцеден сок без допълнително подслаждане и без консерванти, който сме приготвили собственоръчно, от пресни плодове или зеленчуци! И все пак, нека не забравяме, че под формата на сок е трудно да проконтролираме дневната порция, макар и плодна, захар!
Бекон
Много хора избягват бекона заради мазнините. Но това не е основната причина, поради която диетолозите ни съветват да го изключим от менюто на закуска. Беконът има малко повече калории от постното месо, но ние ги увеичаваме неимоверно с акта на запържване/запичане, добавяйки и тези, на използваното олио или масло. Но основният проблем с бекона са нитратите, които се съдържат в него! И той, както и другите преработени меса, може да съдържа огромни количества нитрати, които се добавят в процеса на обработката с цел запазване за по-дълго време. При интензивно загряване – т.е. топлинна обработка - нитратите се превръщат в нитрозамини, за които е известно, че увеличават риска от ракови и други тежки заболявания.
А солта в бекона е причината, поради която не можем да се спрем след първото изядено парче. А колкото повече парченца поглъщаме, толкова повече мазнини и калории усвояваме, така че сбогом, изстрадано загубени килограми!
Препечени филийки с маргарин
Тук основните проблеми са два. Препечената филийка е истински въглехидратен бум, на фона на доказаната истина, че белият хляб няма почти никаква хранителна стойност, а колкото до черния или пълнозърнестия – и те не могат да се похвалят с особено високи показатели!
Маргаринът съдържа синтетични или изкуствени транс и хидрогенирани мазнини, които в сериозна степен могат да се окажат направо вредни за здравето. При производството на маргарин, полиненаситените мазнини в него са изложени на много високи температури и налягане. Така те се превръщат в известните под наименованието "транс-мазнини", които човешкото тяло не може да обработва, а при завишен прием неизбежно се стига до повишени нива на "лошия" холестерол и триглицеридите, а оттам и до много по-голям риск от възникване и обостряне на сърдечно-съдовите заболявания.
Предвид казаното, кои са истински добрите предложения за здравословна закуска?
Овесените ядки - най-здравословната закуска!
Те са чудесната алтернатива на мюсли и останалите зърнени храни от типа. Имат и предимството да са значително по-евтини, а и лесни за приготвяне. Овесените ядки са с високо съдържание на фибри и много ниско на захар, което означава, че ще се смилат много по-бавно и няма да ни оставят усещането за глад само час след като сме закусили. Ако все пак искаме да обогатим вкуса им, идеално допълнение би могъл да бъде всеки плод като малини, боровинки или ягоди. Друг вариант са подправките – канела или индийско орехче или дори супена лъжица фъстъчено масло.
Пресни плодове
Най-добрите плодове са тези, с по-ниско съдържание на захар – като споменатите по-горе полезни и вкусни добавки към овесените ядки, както и киви, сливи, пъпеши, грейпфрути. Единствените плодове, които трябва да се избягват, са сушените, както и пресните череши, манго и банани.
Месо
Възможно е това предложение и да не прозвучи добре на онези, които са свикнали с друг тип закуска, но е доказано, че месото е една от най-добрите храни за започване на деня. Протеините в него се усвоява много по-бавно от въглехидратите, така че се чувстваме сити за по-дълго време, а не е за пренебрегване и ролята на месото за производството на хормони, за регулиране на метаболизма и растежа на мускулите. Така че идеалната алтернатива на пържения бекон и останалите преработени меса като шунка и всевъзможни салами и колбаси биха могли да бъдат пилешкото, пуешкото или нещо по-екзотично като еленско месо, например.
Филийка богат на фибри хляб, намазана с масло
Арабският хляб, например или царевични питки, чиито стойности на въглехидратите са по-ниски от тези, в хляба, а фибрите пък осигуряват ситост и едновременно подпомагат процеса на храносмилане. Относно идеята за маслото, макар и противно на общоприетите схващания, то се оказва далеч по-здравословно от маргарина, тъй като е естествен продукт, произведен от истинско мляко, а съдържа приблизително същото количество калори.
Направете тези малки промени, съветват диетолозите, и съвсем скоро ще констатирате трайно намаляване на теглото, а в същото време ще преливате от здраве и енергия. 

Рейтинг: 

Average: 4.5 (6 votes)

Още по темата: 

Закуската през лятото

Здравословната закуска

Според диетолозите, колкото и да сме изкушени от идеята да отслабнем точно през лятото, в никакъв случай не бива да го правим за сметка на закуската. 

Ден на зърнената закуска

Корнфлейкс със свежи плодове

Корнфлейкс или мюсли с ароматни сушени плодове и ядки, потопени в топло мляко или любимия плодов сок – да започнем деня с порция здраве!

Любопитно за успеха на всяка диета

Диетичен режим с ограничаване на калориите

Как да разпределим приеманите дневно калории за по-добър ефект от провежданата диета – нови заключения на израелски учени.