Закуската през лятото

Рубрика: 

Здравословната закуска

Въобще да пропускаме закуската и да се надяваме да си спестим някоя и друга калория, се оказва доста лоша идея, независимо от сезона. И, все пак, сега, когато толкова ни се иска да изглеждаме поне малко по-добре по бански или с ефирните и толкова издайнически подчертаващи проблемните ни зони тоалети, как бихме могли да балансираме между здравословното хранене и вечния проблем с килограмите?!
Диетолозите съветват: Не пропускайте закуската, която през лятото, повече от всякога трябва да бъде богата на напитки. Ако сутрин се събуждаме жадни, означава само едно – организмът ни е дехидратиран. Затова, дали ще добавим чаша портокалов или друг плодов сок, освен редовните чай или кафе, съвсем не е маловажно!   
Добрата здравословна закуска се състои по правило от поне едно питие, предпочитаната зърнена храна, млечна напитка и плод.
Многобройни проучвания доказват неоспоримо, че изборът да закусим, вместо да вечеряме, е повече от удачен. И още едно предимство, особено в дните от лятната почивка – налице е вечно липсващото ни време, което иначе ни принуждава буквално да изгълтаме кафето и … каквото ни попадне пред очите, ей така, както сме набрали скорост. А сега можем спокойно да седнем, съветът е – за най-малко 20-тина минути, и да се насладим на истински добрата здравословна закуска. А тя по правило се състои от поне едно питие, предпочитаната зърнена храна, млечна напитка и плод. И, ето – към кафето или чая сме предвидили плодов сок; една филийка с мед, конфитюр или дори с любимия течен шоколад е идеалният вариант на зърнения компонент.
И, да не забравяме, че лятото е сезонът на плодовото изобилие, а плодът, консумиран на закуска, ни осигурява необходимите витамини и фибри. Диетолозите подчертават, че приемът на плодове, богати на витамин А, каквито са прасковите, кайсиите и нектарините, например, защитава кожата ни от силните слънчеви лъчи. Природата отново мисли за нас – когато тялото ни се нуждае от тези витамини, подходящите плодове са на разположение!
Касис, гуава и маракуя са сред най-богатите на витамин С и фибри плодове. От своя страна, ягоди, малини, къпини и боровинки осигуряват в пъти повече витамин С от портокалите. Други летни плодове, като пъпеш и диня, са по-малко богати на витамини, но затова пък са добър начин да хидратираме вкусно организма си. Така, че в комбинация с кисело мляко, разбити на плодов шейк или смесени под формата на освежаваща плодова салата, учените са единодушни – консумирайте плодове непрекъснато и без ограничение! 

Рейтинг: 

Average: 4.8 (8 votes)

Още по темата: 

За тонус – плодов шок

Цитруси за тонус

Всеизвестно е, че леката плодова диета е най-доброто оръжие и срещу наднорменото тегло, и срещу редица здравословни проблеми и общо неразположение на организма. 

От предпочитания плод до характера

Предпочитаният плод разкрива черти от характера

Оказва се, че любимият плод също разкрива определени черти от човешкия характер, колкото и невероятно да звучи!

4-те най-лоши идеи за здравословна закуска и техните алтернативи

Овесени ядки с плодове

Смятате ли закуската си за здравословна? А дали не се заблуждавате с консумирането на набедени за здравословни храни? 

Закуската на Казанова

Закуската на Казанова сн. frognews.bg

Необходими продукти:
-          8 броя стриди
-          3 супени лъжици зехтин
-          1 малка глава кромид лук – настъргана
-          1 скилидка чесън – фино нарязан и счукан
-          2 домата – обелени, почистени от семките и нарязани на ситно