Храните срещу артроза

Полезните сурови ядки

Плодоветеи зеленчуци - антиоксиданти
Най-добрите сред тях са най-наситено оцветените: чушките, спанакът, доматите, морковите, тиквата, цвеклото и … почти всички плодове, включително в сушен вид (сини сливи, кайсии, ябълки). Да не пропуснем огромното значение на зелето във всичките му разновидности, както и полезните кореноплодни: червено зеле, карфиол, къдравозеле, броколи, ряпа, репички, алабаш, червено цвекло, пащърнак, кресон, рукола ...  Всички те са изключително ценен източник на витамините А и С, както и на минерали и фибри. Съдържат, обаче, най-вече глюкозинолати и важните серни съединения. Последните са виновниците, които им придават леко неприятната миризма по време на готвенеи ги правят малко трудно смилаеми, но точно те ограничават унищожаването на хрущялните клетки, въздействайки  върху възпалителните процеси.
Специалистите препоръчват редовната им консумация най-малко два пъти седмично - приготвени на пара или добавени в ястие, но най-вече – в суров вид, за да запазят богатството си от витамини.
Добрите мастни киселини
Някои мазнини буквално насърчават възпалителните процеси, докато други действат като реална защитна стена. Такива „стожери“ са омега – 3, съдържащи се в рапичното масло и ядките, както и ненаситените мастни киселини в зехтина.
Поне два пъти седмично е добре в менюто ни да присъстват т.нар. мазни риби като сьомгата, сардините, херингата. Не бива да забравяме и богатите на омега - 3 яйца. Задължително е по-често да поръсваме салатите с прясно смляно ленено семе. А сладкото е препоръчително да заменим с шепа сурови ядки: орехи, бадеми или лешници.
Противовъзпалителните подправки
В тях концентрацията на антиоксиданти е на-висока, а някои от съдържат и допълнителни ценни нещества, които действат противовъзпалително. Такива са най-вече джинджифилът и куркумата, но не бива да пренебрегваме ролята на къри, кимион, канела, черен пипер ... Дозата – от 1/2 до 1 чаена лъжичка дневно. Пресни, стрити, в марината, супи и сосове – подправките не само придават вкус на всяко ястие, те се грижат за нашето здраве. А ако ги запържим леко в малко зехтин, мазнините ще способстват за по-пълното усвояване на активните им вещества.
Морските дарове – богатство от хранителни вещества
Черупките на морските обитатели съдържат хитин, от които се добива глюкозамин - най-важната съставка на хрущяла. Не се колебайте и хапвайте дребните скариди без да отстранявате обвивката им, съветват учените. В хитиновата черупка има малко количество омега -3, но затова пък тя е богата на витамини, минерали и микроелементи– антиоксиданти. Достатъчни са само 100 г миди, за да си набавим необходимата дневна доза селен! 

Рейтинг: 

Average: 5 (2 votes)

Още по темата: 

С антиоксиданти срещу свободните радикали

Храни - естествен източник на антиоксиданти

Какво представляват свободните радикали, защо се появяват и до какво водят. Как действат антиоксидантите и кои са храните, от които можем да си ги набавим.  

Плодове и зеленчуци срещу болестта на Алцхаймер

Плодове и зеленчуци срещу болестта на Алцхаймер

Необходимите промени в хранителния режим при установен недостиг на антиоксиданти - една от доказаните причини за развиването на болестта на Алцхаймер. 

Артроза: 5 храни, с които ще забравим болката

Полезните червени плодове

Съществуват храни - панацея, способни да сътворят чудеса! Ето петте предложения на диетолозите, с помощта на които можем да се справим с артритните болки.