Артроза: 5 храни, с които ще забравим болката

Рубрика: 

Полезните червени плодове

Джинджифил
Той буквално прелива от антиоксиданти! Според изследване, публикувано в американското научно Списание за болката, доброволци, подложени на ежедневен прием на едва ½ чаена лъжичка джинджифил, след 10 дни твърдят, че безпроблемно се подлагат на тежки физически натоварвания, без да усещат досадните болки. Накратко – трябва да превърнем дъхавата подправка в наш верен съюзник, добавяйки я към сосове и дресинги. А защо да не опитаме и ароматен чай от нарязан на фини кръгчета корен от джинджифил, който действа противогрипно, общо детоксикиращо и дори се препоръчва горещо за намаляване на теглото?!  
Череши
Скоро на пазара ще се появят и здраво зареденитес антоцианини плодове - природни пигменти, които им придават ярко червения цвят. Тези съединения, намиращи се и в други плодове като боровинки и къпини, например, действат като антиоксиданти и защитават сърдечната дейност. Но имат и ярко изразен противовъзпалителен ефект, подобен на аспирина. Съвсем не случайно, че на маратонците препоръчват именно сок от череши за компенсиране на болките след състезание.
Червени люти чушки
Може да ви се струва странно, но лютите червени чушки, които са в състояние да предизвикат възпаление на лигавицата на стомаха, например, действат противовъзпалително в други части на тялото. Изключително богати на витамин С, те подпомагат възстановяването на наранената тъкан. Не бива да се пренебрегва и високото съдържание на флавоноиди в тях, както и на безценния капсаицин – виновникът за парещия лютив вкус, който обаче намира широко приложение в множество масажни болкоуспокояващи кремове.
Сьомга
Доказано е, че тя е един от основните източници на омега-3 мастни киселини, както и на на витамин D, наричан още слънчевия витамин. Именно това са хранителните вещества, които способстват за предотвратяване на остеоартрита и ставните болки. Наясно сме, че омега-3 са чудесни стимулатори за добро настроение, но скорошно проучване показва още, че те помагат да се намали производството на цитокини и други ензими, причиняващи възпаление на сухожилията и мускулите. Е, защо да не наблегнем на полезното филе – съществуват достатъчно причини, заради които е повече от необходимо да го включваме често в менюто!
Куркума
Основният пигмент на куркумата, на когото тя дължи яркия си жълт цвят, е куркуминът, който освен това се проявява като мощен антиоксидант и има силно противовъзпалителен ефект върху остеоартритните болки. Особено благотворно действа комбинацията от куркума, черен пипер, джинджифил и мазнините на чистия зехтин. Нима ще пропуснем да я добавим към всяко ястие с ориз, риба, пилешко…

Рейтинг: 

Average: 4.4 (5 votes)

Още по темата: 

Вкусът на храната

Подправките - приятел на храната

Какво всъщност представляват подправките. Защо е толкова дълга историята им и как са предизвиквали дори войни... А знаем ли как да ги използваме най-добре?!

Пилешко с джинджифил и мед

Пилешки горни бутчета с джинджифил и мед

С апетитната си хрупкава коричка, крехкото и ароматно пилешко е истинска гастрономическа наслада. 

Хрупкави и ароматни пилешки филенца на фурна

Пилешки филенца с чушка и ароматни подправки на фурна

Необходими продукти за 4 порции:
700 - 800 гр. пилешко филе
2-3 червени чушки, нарязани на лентички
1 супена лъжица мед
2 супени лъжици зехтин екстра върджин
сокът и настъргана кора от ½ лимон
сокът от ½ мандарина /портокал

Карибско пиле с къри

Карибско пиле с къри

Напълно автентична рецепта за карибско пиле с къри.