За сладоледа по света

Рубрика: 

Мексикански пържен сладолед

Вече е ясно защо точно в Токио отваря врати Музеят на сладоледа! Ето ги и многоликите проявления на сладкото ледено изкушение:  
Пържен сладолед – Свързва се с Мексико, където е един от най-популярните десерти. И на външен вид, и на вкус е просто невероятен! А приготвянето му не е особено трудно: като начало ни е необходима топка обикновен сладолед, който задължително трябва да е много силно замразен. Панираме топката в смес от яйце, брашно и галета и отново я оставяме във фризера. Когато решим да сервираме мексиканския пържен сладолед, вадим ледената панирана топка и за кратко я изпържваме в дълбок тиган със силно сгорещена мазнина.
Златен сладолед – в буквалния и преносния сисъл! Една порция от чудото струва около $ 1000 и може да се открие единствено в свръх елитните американски ресторанти. За приготвянето му се използват само отбрани продукти: най-фин сметанов сладолед и парченца екзотчни плодове. В изисканата купичка се поставят пластове от тънко златно фолио, което е предвидено за консумация и съвсем не е вредно за организма. Може би си заслужава да се опита?!
Джинджър сладолед – Самото наименование подсказва, че при него присъства джинджифилът. Оказва се, че приготвянето му е напълно безпроблемно: в блендер се разбива предварително маринован джинджифил и захар, след което получената смес се добавя към сметаната, разбърква се и се замразява в калъп. Изглежда много апетитно, но вкусът му е леко странен.
Картофен сладолед  - Хранителна компания "Леля Беси" се опитва да внесе разнообразие сред познатите видове сладолед. Това е поводът на пазара да се появи поредният нов продукт: сладолед от картофено пюре, сос и зелен грах.
Царевичен сладолед - необичаен вид сладолед, още повече че крехките млади царевички се варят ведно с кочаните в мляко и сметана на много слаб огън. Щастливците, успели да опитат десерта твърдят, че е изключително вкусен!
Лучен сладолед – истинско изпитание за фантазията! Майсторите предварително пасират фино лука, за да избегнат леката горчивина и характерния му мирис, след което в блендер го смесват с яйца, мляко, сметана, захар, ванилия и въпреки необичайната съставка резултатът е ароматен и много вкусен сладолед!  
Морковен сладолед -  Без съмнение си заслужава да се опита! Просто към обичайните сметана,  кокосово мляко, яйчен жълтък, захар и подправки е добавен и смлян морков. Изглежда определено много апетитно!
Сладолед с пилешки крилца – или просто пилешки крилца в сладолед, вместо традиционния сос. Този вид сладолед е емблематичен за японския град Нагоя, където се отглеждат много домашни птици и изобретателните местни жители няма как да не се възползват от този факт.  
Сладолед от октопод - интересна и определено странна комбинация - творение на японците. Подготовката на октопода като компонент е доста продължителна – само преборването с аромата му отнема цели 8 часа варене в черен чай.
Рибен сладолед – За този смел експеримент кулинарите са принудени да потискат силната миризма на рибата, киснейки я в мляко, яйчен ликьор, бренди или уиски и добавяйки впоследствие бадеми и шоколад. Проблемът е, че рибата съдържа голямо количество вода и при замразяването й се втвърдява доста неприятно. Затова и Сото - първият производител на рибен сладолед – първоначално държи рибата продължително в силен алкохол.
Сладолед от змиорка – като традиционен японски деликатес, тя не може с лека ръка да бъде зачеркната от съчетаването със сладолед. За съжаление, десертът се оказва доста безвкусен.
Сладолед от черен сусам – Японският черен сусам също се превръща в добавка за сладолед, който въпреки отявлено черния цвят, се оказва с доста приличен вкус.
Сладолед и бекон – творението на експерта в сладоледеното царство Дейвид Лебовиц, който решава да зарадва огромната армия от поклонници на бекона и доказва, че той също е подходяща съставка за получаването на сладолед. Майсторът забърква подсладената сметана с предварително глазиран бекон и …ястието печели много почитатели.
Сладолед с уасаби и сладолед с виагра – нужен ли е въобще коментар?! Все пак, необходимо е да отбележим, че съществуват съвсем реално и при това се оказват доста популярни видове сладолед!
Сладолед с въглен – не звучи особено апетитно, а и като си представим евентуалния тъмно сивкав цвят… Дали пък не е един от най-евтините видове сладолед?!
Сладолед със зелен чай – звучи вкусно и…успокоително – хапваме и не наддаваме с нито грам, заради вълшебния зелен чай!
Сладолед с черен пипер - сметана, яйчни жълтъци, захар и прясно смлян черен пипер  - това са основните съставки на този екзотичен представител на сладоледите. Тук тайната е непрекъснатото разбъркване на сместа по време на замразяването й. Целта – равномерното разпределение на черния пипер!
Доматен сладолед – Не само, че не знаех, но и едва успях да повярвам, че преди години в СССР се е произвеждал такъв сладолед! В момента този десерт могат да Ви сервират единствено в Япония, освен ако не сте решили да го сътворите в домашни условия! Основна съставка, разбира се, е доматът, но кулинарите съветват смело да добавим доматено пюре, счукан чесън, дафинов лист и прясно смлян черен пипер.
Чеснов сладолед – Гордостта на френските виртуози в някои елитни ресторанти! Технологията: изчаква се отпускането на предварително замразеното чесново пюре и се добавя, приготвения на водна баня, крем от сметана, мляко, жълтъци и захар, след което получената смес отново се замразява, преди някой да е изявил желание да опита от малко прекалената екзотика!
По публикация на Blognews.am

Рейтинг: 

Average: 4.2 (9 votes)

Още по темата: 

Испански сладолед с кафе

Испански сладолед с кафе

Необходими продукти:
-      1 супена лъжица ароматен ликьор
-      1 чаша еспресо
-      1 кофичка заквасена сметана
-      3-4 супени лъжици захар
Начин на приготвяне:
1.       По желание – подсладете прясно свареното кафе и го оставете да изстине.

Ден за сладоледена сода

Сладоледена сода

С настъпването на летните горещини, Кулинарният календар избира все по-разхладителни и освежаващи празници – като днешния, на поредната напитка!