Вълшебната ябълка или поредният дар от „природната аптека“

Рубрика: 

ябълка сн.park-gradina.com

Чували сме максимата, че консумацията само на една ябълка дневно държи далеч от нас лекарите. Твърдението е повече от вярно, имайки предвид невероятните качества на този широко достъпен плод! Ето и конкретните съвети на диетолозите:
ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ – богатото съдържание на фенолови киселини и флавоноиди в ябълката я превръщат в мощно средство за борба срещу т.нар. втвърдяване на артериите – причина за високото кръвно налягане и инфаркта. Вкусният плод успешно предотвратява образуването на тромбоксан – веществото, което довежда до слепване на кръвните плочици. Натурален сок от ябълка доказано укрепва сърдечно-съдовата система. Едно уточнение – тъй като повечето флавоноиди се съдържат в кората на плода, препоръчително е старателно измиване и консумиране на необелени ябълки.
ПОНИЖАВАНЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛА –именно с помощта на съдържащия се в ябълките пектин бихме могли да поддържаме успешно здравословното ниво на холестерола в кръвта и черния дроб.
Пак пектинът и флавоноидите, както и важният витамин С от ябълките е добре да впрегнем като основни оръжия за предотвратяване възникването на злокачествени клетки – вкусна превенция на РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.
Няма по-сигурен съюзник от ябълките при решаване на проблемите с лошото ХРАНОСМИЛАНЕ и обмяната на веществата.
Сурови, сварени или печени те облекчават надигналите се киселини, лекуват гастрит и колит, активират БЪБРЕЧНАТА ДЕЙНОСТ и предотвратяват образуването на камъни в бъбреците.
Някои специалисти твърдят, че прием на 2-3 ябълки дневно снижава до 3 пъти острите ДИХАТЕЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, а съдържащият се в тях витамин С доказано спира размножаването на грипните вируси.
Накратко: не пренебрегвайте този вълшебен плод, тъй като е изключително полезен при затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания, за захранване след лечебно гладуване, при хипертония, главоболие, световъртеж, шум в ушите, като мощен диуретик. Ябълките и пресният им сок се използват при малокръвие, а отвара от сурови или сушени плодове помага при простуда и кашлица. В народната медицина дори се правят компреси от тънко нарязани ябълки или прясно приготвена кашица от тях и се слагат върху кожата при обгаряне, замръзване и трудно заздравяващи язви.

Рейтинг: 

Average: 3.7 (6 votes)

Още по темата: 

Ябълки за здрави кости

Ябълки за здрави кости

Още нещо в подкрепа на известната поговорка „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“. 

Хрупкави сардели с ябълкови резени и ябълково вино

Хрупкави сардели с ябълкови резенчета и ябълково вино

Лека и наситена с ефирен вкус и аромати вечеря! Морски бриз и усещане за наближаващото лято...

Мариновано патешко с картофи и ябълки

Мариновано патешко с картофи и ябълки

Крехко ароматно патешко, придружено от апетитни златисти картофки и резенчета ябълка.

Класически ябълков пай

Парче ябълков пай с топка сладолед

Лек и толкова ароматен десерт - класическа рецепта за сладко изкушение - подходящо за топлите дни!

 
 
 

За контакти