Ден на замразените десерти

14 Август
Домашен плодов сладолед

Шербет, сорбет, италиански лед, Гранит… или просто силно изстуден десерт, приготвен на основата на замразен сок, чай или друга плодова напитка. В някои рецепти се препоръчва добавянето на ванилов сладолед или прясно мляко, както и редица допълнителни аромати.
Често леденото лакомство консумираме на клечка и някак сме свикнали да го купуваме наготово, без да се замислим, че приготвяйки го у дома, бихме си спестили поглъщането на всевъзможни изкуствени добавки за вкус, аромат и цвят.
Смята се, че гениалното творение за летните жеги е дело на 11-годишния Франк Иперсон от Сан Франциско. През 1905 г., залисан в игри, малчуганът забравя някъде из двора чаша плодов сок с потопена в него дървена лъжица. Същата нощ температурите паднали под нулата и когато на следващия ден детето открило питието си, то било замръзнало около лъжицата. Момчето решило да действа с помощта на топла вода: потопило чашата и се опитало да издърпа лъжицата, но заедно с нея изтеглило и замразения плодов сок – истински сладолед на клечка, който се оказал изключително вкусен!  През 1923 г. Иперсон кандидатства за патентоване на откритието си, а няколко години по-късно продава правата за производство на нюйоркска компания.
Но, да се върнем на идеята за домашно приготвен замразен плодов десерт /на клечка или без/, с който днес можем да изненадаме приятно всички на вечерната трапеза! Достатъчно е в подходяща купа да смесим няколко топки ванилов сладолед с любимия плодов сок, след което, при непрекъснато бъркане, да добавим студено прясно мляко /около половината на количеството плодов сок/. След това просто изсипваме сместа в картонени чаши /или купички/ и ги поставяме във фризера. Когато установим, че плодово-сладоледеното вълшебство се е стегнало и започва да замръзва, можем да боднем и по една клечка във всяка порция. А преди сервиране, само отстраняваме картонената опаковка и… фантастичният десерт е готов!
По същия начин лесно можем да приготвим и прословутия италиански Гранит – типичен сицилиански десерт, приготвен от натрошен плодов лед и захар. Най-често сокът е от портокал или лимон, а допълненията са безгранични: всевъзможни ядки, кафе, мента, сезонни плодове, че дори ароматни плодови вина и спиртни напитки като водка, бренди и ликьор. Да не говорим пък за битер шоколад – традиционен за приготвяния в Катания Гранит.
А какво бихте казали за френския сорбет от плодов сок /или пюре/ със захарен сироп и шампанско или дъхаво розе с плодов аромат?! Определено дълъг път е извървяла студената безалкохолна плодова напитка, която, през 16-ти век, пристига от Близкия Изток през Турция в Европа, разбира се, в доста променена от оригиналната форма.   
Но, да благодарим на Кулинарния календар за днешния сладък и освежаващ празник и…да приготвим десерта, с който е сигурно, че ще пожънем успех довечера! Приятен апетит!

Рейтинг: 

Average: 5 (2 votes)

Още по темата: 

Плодов меланж

Плодов меланж от ягоди и ябълков сок

Освежаващ и ароматен, нискокалоричен плодов десерт, богат на фибри и антиоксиданти. 

Плодово желе с мускатово вино

Плодово желе с мускатово вино

Ефектен, богат на плодове десерт, подсладен с мед, в който мускатът допълва превъзходно букета от аромати. 

 
 
 

За контакти