Денят на гарнираната пита и Bagels & Lox

09 Февруари
Bagels & Lox или Гевречето с пушена сьомга

Днес, следвайки почина да се възползваме от идеите на Международния Кулинарен календар, можем да избираме между парче от любимата пица или – и защо не – да се опитаме да се справим с въпросния изключително популярен „Бейгъл и Локс“.
Какво всъщност се крие зад наименованието на този истински деликатес. Ароматно геврече, гарнирано с нежно филетирана сьомга – изключително популярен сандвич из цяла Америка.
Гевречетата, обаче, са с полски корени и датират още от началото на 17 век. Еврейските семейства често хапвали от тях, предимно в събота, след посещение на редовната служба, тъй като, макар и на хлебна основа, гевречетата се приготвяли много по-бързо от хляба. А и с кръглата си форма, бейгъл символизирал кръговрата на живота.
Локс или филето от сьомга в саламура – американското „участие“ в деликатеса – също бил смятан за символ – на соления вкус на сълзите. Широкото му разпространение се свързва с епохата от средата на 18 век, когато Трансконтиненталната жп линия започва да доставя осолена сьомга и на Източния бряг.     
Е, на днешния празник, аз определено бих се спряла на продиктуваното от еврейско-американската традиция: малко геврече, гарнирано с крема сирене, тънко нарязано филе от пушена сьомга, червен лук и каперси!

Рейтинг: 

Average: 5 (1 vote)
 
 
 

За контакти