Броколи и рак

Броколи - една от най-полезните храни

Макар и признат едва през 20-ти век в САЩ, характерният още за трапезата на древните римляни зеленчук, който се радва на широка популярност в европейските и азиатските кухни, се оказва от години във фокуса на учени и медици.
Растението, препоръчвано като изключително полезна храна, богата на целулоза, фибри, минерали и витамини, сред които особено на витамин С, съдържа и ценния ензим мирозиназа, който позволява производството на органичното съединение сулфорафан, притежаващо най-мощните антиканцерогенни и антибактериални свойства, познати на науката до момента. Действието на безценното растително съединение е двояко - от една страна сулфорафанът притежава способността да предотвратява появата на рака, а от друга - спира растежа на вече зародилите се туморни клетки.
След редица експерименти, обаче, американските учените установили, че бланширането на зеленчуците при висока температура, както се процедира при замразяването им, неутрализира доказано противораковите им качества, унищожавайки въпросния ензим. Горещата препоръка, особено към производителите, е краткотрайното варене на броколи да бъде във вода с температура не по-висока от 76° C, а не при и над 86 ° C, каквато е повсеместната практика към момента.  
Всъщност, правилно сварените броколи действително представляват изключително ефективно средство за борба с рака. "От три до пет порции седмично са напълно достатъчни, за да постигнете пълен ефект", обяснява Елизабет Джефри, участвала в другопроучване, инициирано отново от Университета в Илинойс, чиито резултати са публикувани наскоро в авторитетното списание „Хранене и Рак“.  "За да се възползвате напълно от противораковияефект на броколито е важно единствено да не го варите при висока температура, както и да не го подлагате на продължителна термична обработка, тъй като по този начин ще унищожите ензима мирозиназа – компонентът с антиканцерогенно и противовъзпалително действие“, съветва тя.
Друго, отново американсконаучно изследване върху специфичните качества на броколито е установило, че комбинация на полезния зеленчук с подправки като горчица, хрян или уасаби, осигурява по-добрата му храносмилателна абсорбция и активира противораковите му свойства. „В този смисъл, ако все пак сте решили да сготвите замразени броколи, не забравяйте да включите гореупоменатите добавки, които с готовност ще допринесат за здравословния режим на хранене“, е съветът на учените.
Между другото, да не забравяме, че редовната консумация на броколи подобрява работата на сърдечния мускул и жлъчката, доказано забавя процесите на стареене на организма, предпазва от атеросклероза, катаракта и дегенарация на макулата, инсулт и инфаркт. Препоръчват се в хранителния режим на хора с отслабена имунна система, страдащи от чернодробни заболявания и язва на стомаха.  
По материали от чуждестранния печат

Рейтинг: 

Average: 4 (4 votes)

Още по темата: 

Ефективната полезна диета

Растителни протеини

Време е за витаминно-протеиновата диета – напълно безвредна, лесна за изпълнение, с бърз резултат – 5 до 7 кг за 10 дни, твърдят от сп. Glianec. 

6 стъпки към добро настроение

Шоколад за добро настроение

Ако колегите постоянно Ви питат дали сте спали добре, а у дома сякаш всичко Ви дразни повече от обикновено, значи е крайно време да обърнете внимание на храненето. 

Зехтинът в борба с раковите заболявания

Зехтин за здраве

 
В Световния ден за борба с рака да обърнем внимание на важната и доказана зависимост между храната, храненето и развитието на много от злокачествените тумори.

Съдържанието в чинията - ключ към дълголетие

Пробиотици и пребиотици

Едва ли има някой, който да се съмнява, че храненето е важна част от качеството на живот и основен инструмент в борбата за дълголетие.