Ден за Яйца по Бенедиктински

16 Април
Яйца по Бенедиктински

Какво се крие зад популярното название „Яйца по Бенедиктински“ и кой е създателят на обичаното и предпочитано от мнозина ястие?
Според Кулинарния календар, традицията повелява ароматното блюдо да се приготвя от яйца на очи, сервирани върху разрязано наполовина и запечено хлебче с фино парче бекон или шунка и пикантен сос Холандез.  
Много са претендентите за автори на рецептата. Според една история, през 1894 г. на Уолстрийт, брокерът Лемуел Бенедикт влиза в ресторанта на хотел „Уолдорф“ да търси лек за махмурлука си. Той поръчва препечени филийки, яйца на очи, резенчета хрупкав бекон и сос Холандез, а готвачът е толкова впечатлен от комбинацията, че я включва в менюто на ресторанта, давайки й името на брокера-махмурлия.
Друга версия за възникването на ястието е случката с г-н и г-жа Бенедикт – чести гости на хотел Delmonico’s в Ню Йорк. Един ден те просто помолили готвача да им предложи нещо ново за закуска и той им донесъл артистично оформена порция яйца на очи върху препечени филийки, покрити с парченце шунка, гарнирани със сос Холандез и трюфели.
Не бива да пропускаме и факта, че ястието присъства в листата на едни от най-добрите парижки ресторанти и тъй като принципно технологията за приготвяне на яйцата на очи е традиционно френска, някак е прието и ястието Яйца по Бенедиктински да се смята за типично френско творение.
Да, интересни истории от света на кулинарията! Но, несъмнено, изборът на Кулинарния календар отново дава чудесна идея за разнообразяване на менюто, нали?

Рейтинг: 

Average: 4 (2 votes)

Още по темата: 

Печено сирене с прясна коприва и забулени яйца

Печено сирене с прясна коприва и яйце по флорентински

Пролетно ястие за почитателите на чудесното съчетание от вкуса на запечено бяло сирене с аромата на пресните лук, чесън и коприва, и яйце, полято с разтопено масло. 

 
 
 

За контакти