Трифон Зарезан и / или Свети Валентин

14 Февруари
Романтика за двама

В забързаното и напрегнато ежедневие имаме нужда от Деня на Свети Валентин! Имаме потребност от внимание, приятни изненади, мил малък подарък – един хубав шоколад – и цвете от любимия!
От векове хората са набелязали февруари за месец на романтиката. В Древния Рим, например, по време на фестивала на Луперкалия, всеки неженен младеж можел да изтегли от шапка листче с името на девойка, с която късметът му го свързвал за следващите 12 месеца. Често, след изтичането на срока, двойката оставала заедно за цял живот.
Традицията да се изпращат романтични поздрави за празника на Свети Валентин се появява през Средновековието. Свети Валентин бил римски свещеник, който тайно бракосъчетавал  млади влюбени, на които било забранено да се обвързват помежду си.
 Днес  празникът „Свети Валентин" е популярен повод за романтични вечери, размяна на подаръци и по-различен уикенд, например. Но чудесно се съчетава и с Деня на Свети Трифон Зарезан! Освен празник на всички лозари, градинари и кръчмари, отдавна денят се е превърнал в празник на почитателите на хубавото червено вино!
На Трифоновден традицията повелява стопанката на къщата да омеси пресен хляб, да сготви пълнена кокошка с ориз или булгур, която първо се вари цяла, а след това се препича на саджак и да напълни бъклицата с вино. След ритуала по зарязване на лозите всички сядат около богатата трапеза.
Та нима не можем да почетем и двете традиции?! Наздраве на всички, които обичат и се чувстват обичани!  

Рейтинг: 

Average: 4.5 (2 votes)

Още по темата: 

Сърца и топлина на трапезата за Свети Валентин

За празника на влюбените

И червено вино – за Свети Трифон Зарезн! И за още повече уют и настроение! В деня на сърцата и любовта на почит са червеният цвят и всички афродизиаци! 

 
 
 

За контакти