Денят на шоколадовия фонтан

05 Февруари
Шоколадово фондю

Освен фондю от ароматни сирена и вино, считано за национално швейцарско блюдо, но широко популярно с разновидностите си, типични за Франция и Италия, в кулинарното семейство на „топящите се“ ястия /думата „фондю“ произлиза от френския глагол "fondre" – топя (се)/ се подреждат японското сукияки, китайското фондю от месо и зеленчуци и дори някои празнични основно месни блюда. Специалният съд за приготвяне на фондю, също швейцарски патент, се превръща в хит на изисканите вечерни трапези от 50-те години на миналия век, докато през 1960 г. не се появява и шоколадовият фонтан! И веднага се превръща в центъра на всяко парти, а в списъка на традиционните хапки за топене заемат местата си и пресните плодове /банани, ягоди, мандарини/, и кокетните малки бисквитки, вафлички или парченца ароматен сладкиш, че дори и някои подходящи за целта бонбони.
Невъзможно е да се устои на изкушението, а и лесният и същевременно оригинален десерт би бил повече от чудесен завършек на вечерята! 

Шоколадов фонтан

Оригинална рецепта за бърз и лесен фантастичен десерт с битер шоколад, сметана и ароматен коняк, съчетани с любимите ви добавки.   

Обзор

Порции
Порции

Необходими продукти: 

50 мл сметана
100 g битер шоколад
2 с.л. коняк

Бележки: 

Дребни бисквити, парченца твърд сладкиш или плодове за компания на шоколадовия фонтан. 

Шоколадов фонтан с плодове

Начин на приготвяне : 

  1. Кипнете сметаната и залейте с нея натрошения на парченца шоколад.
  2. Изчакайте няколко минути и разбъркайте бавно сместа, добавяйки алкохола.
  3. Сервирайте в съда за фондю /или подходяща огнеупорна купа/, подредете лакомствата за топене и не забравяйте да поддържате огъня не само в преносния смисъл – шоколадовата смес трябва задължително да се задържи топла!

Приятни мигове на истинска наслада!

Рейтинг: 

Average: 4 (4 votes)

Още по темата: 

Шоколад срещу инсулт

Шоколадова идилия

Окуражителни резултати от проучването на изследователите от университета в Глазгоу – шоколадът е мехлем за кръвоносните ни съдове. 

 
 
 

За контакти