Празник на замразения йогурт

06 Февруари
Апетитна мелба със замразен йогурт

В деня на националния празник на Нова Зеландия, Кулинарният календар е избрал да се подсладим с изключително популярния в последните години замразен йогурт.
Тази ледена наслада, за разлика от сладоледа, съдържа по-малко мазнини, поради използването на мляко вместо сметана и често, именно по тази причина, е предпочитаният за гарниране с разнообразни плодове и ядки десерт, който дори понякога се предлага и без захар.   
За сведение:
-          В 1 супена лъжица обикновен замразен йогурт се съдържат 2.09 г мазнни, 12.53 г въглехидрати, 1.74 г протеини и само 74 калории.
-          За супена лъжица от популярния нискомаслен йогурт  данните са: 0.98 г мазнни, 13.15 г въглехидрати,3.15 г протеини и 72 калории.
-          Показателите за супена лъжица от обезмасления йогурт – 0.22 г мазнни, 11.61 г въглехидрати, 1.99 г протеини и 55 калории.
Но, вместо да се взираме и правим съпоставки, не е ли по-добре да отбележим празника на ледения йогурт, като го приготвим и сервираме за десерт?! Още повече, че всеки би могъл да прояви въображението си, използвайки всевъзможни добавки: парченца пресни и/или сушени плодове или плодове от ароматно сладко, всякакви ядки, дребни бисквитки или просто шоколадов чипс.

Замразен йогурт с плодове и ядки

Лек десерт от ледено кисело мляко, овкусено с царевичен сироп и гарнирано с парченца плодове и ядки. 

Обзор

Порции
Порции

Необходими продукти: 

400 g пълномаслено кисело мляко
400 g нискомаслено кисело мляко
80 g захар
3 с.л. светъл царевичен сироп

Бележки: 

Пресни, сушени плодове, ядки или сладко за гарниране.

Замразен йогурт с плодове от сладко и ядки

Начин на приготвяне : 

  1. В подходяща купа смесете двата вида кисело мляко, захарта и царевичния сироп. Разбъркайте добре, похлупете съда и го оставете във фризера за не по-малко от 2 часа.
  2. При сервирането, процедирайте както със сладоледа: разпределете в купички и гарнирайте с любимите парченца плодове или ядки. 

Добър апетит!

Рейтинг: 

Average: 4.3 (3 votes)
 
 
 

За контакти