В очакване на Сирни Заговезни

Рубрика: 

Домашна халва с ядки и плодове

Тази неделя ще приключи Седмицата на опрощението и ще започнат Великите пости, които традиционно ще продължат седем седмици до Великден.  
На християнската трапеза в неделната вечер за последен път се разрешават млечните продукти, рибата, яйцата, виното и маслото. Отново, подобно на Месни Заговезни, традицията повелява младите семейства да гостуват в дома на родителите и отново домакинята трябва да посрещне скъпите гости и да ги нагости пребогато, съобразявайки поднасяните ястия с обичая.
Какво да сложим на празничната трапеза? Богатият избор от различни видове сирена дава прекрасна възможност да подредим красиво плато, изпъстрено със сварени пъдпъдъчи яйца, плодове и ядки, с които да подсилим и обогатим вкуса на подбраните млечни продукти.
Друг важен елемент от менюто е пухкавата баница с яйца, сирене и масло.
Сред предвидените салати, своето задължително място заемат млечните, яйчните и рибните предястия и разядки, поднесени с препечен хляб. А защо да не изненадаме приятно всички с пролетен миш-маш от млада коприва, пресен лук, яйца и сирене?!
Ако все пак, след толкова богат ордьовър, предвиждаме и основно ястие, то трябва задължително да е безмесно или приготвено с риба – и тук разполагаме с безброй възможности.
А за десерт – освен, че всяка домакиня има своя запазена марка и всяко семейство – съответните предпочитания – на масата, подредена за Сирни Заговезни, традиционно присъства бялата халва с ядки. Дори да бъде пропуснат обичаят „хамкане с халва“, който в някои райони изпълняват със сварено и обелено яйце, всеки трябва да хапне парченце от халвата.  
Оказва се, че приготвянето на бяла халва в домашни условия е голямо предизвикателство, но, както обикновено, си има неоспоримите преимущества, така че ето я рецептата за бялото изкушение, което всеки може да гарнира по собствен вкус.
Необходими продукти:
175 г мед
300 г захар
2 супени лъжици вода
1 яйчен белтък
200 г смес от сурови ядки: лешници, фъстъци, бадеми (спокойно можете да добавите сушени плодове или да направите халвата само с тях)
2 вафлени листа
Начин на приготвяне:

  1. Запечете ядките във фурната на 150 градуса. Започнете с лешниците и бадемите, а фъстъците добавете след 10-тина минути.
  2. В малка тенджера смесете меда, захарта и водата. Загрейте внимателно и изчакайте захарта да се разтвори. Когато сместа достигне около 140 градуса, отстранете тенджерата от котлона.
  3. Разбийте белтъка на твърд сняг и внимателно добавете в него горещия сироп, като продължавате да разбивате сместа – ще стане още по-пухкава. Накрая добавете и изпечените ядки.
  4. В силиконова форма /защото най-лесно ще я отстраните впоследствие/, сложете на дъното единия вафлен лист, изсипете сместа, подравнете и завършете с втория вафлен лист.

Поставете приготвената халва в хладилника. За да я разрежете по-лесно, предварително облейте ножа с гореща вода.
И, за да не пропуснем още един от важните елементи на обичая, ако след всички приготовления все още имате сили и възможност – не забравяйте, че Сирни Заговезни е известен още като Поклади – запалете огън. Според поверието, всемогъщата сила на стихията погубва злите духове, а кладата се прескача за здраве и късмет през годината.  
Хубав празник! И простете! 

Рейтинг: 

Average: 4.1 (12 votes)

Още по темата: 

Словашка салата

Словашка салата

Оригинална рецепта на традиционната словашка салата - тип разядка - подходяща и като гарнитура към печено месо.

На гости у съседите

Традиционни гръцки предястия

Три бързи рецепти за вкусни пикантни разядки – чудесни предястия, традиционни за гръцката трапеза и много подходяща компания на студения аперитив!

Филе от лаврак със сос Холандез

Филе от лаврак със сос „Холандез“

Рецепта за празнично ястие от изпържени до златисто рибни филенца с винен сос и с гарнитура от карамелизирани бейби моркови и грах.

Филе от бяла риба със сос от личи

Филе от бяла риба в сос с личи

Хрупкаво изпържени рибни филета с екзотичен сладко-кисел сос от плодчета личи.  

Филе от сьомга със сос от боровинки

Филе от сьомга със сос от боровинки

Мариновано филе от сьомга, запечено в букет от аромати, гарнирано с екзотичен сос от боровинки, портокалови корички и подправки.

Картофени кнедли със сирене и спанак

Картофени кнедли със сирене и спанак

Ефектна и много подходяща гарнитура към ястия от печено месо или риба или просто вкусни тапас за сервирания аперитив.