Зимните зеленчуци – вкусни и полезни за здравето

Рубрика: 

Кореноплодните зеленчуци – вкусни и полезни за здравето

Морковите. Най-важният зеленчук, ако се стремим към здрав и красив тен на кожата през зимните месеци! Просто трябва да избираме по-наситено оранжевите, тъй като са по-богати на каротин, който освен за пигмента на кожата ни се грижи и за сърцето, и за белите дробове. Признати като една от основните храни, повишаваща имунитета при децата, морковите са истинска панацея срещу остаряването на организма – зеленчукът за здраве и красота! Една идея - Салата от портокал и моркови.
Целината. Често посягаме към нея като важен компонент от зеленчуковата или месна супа; сервираме я под формата на пюре, настъргана и запечена със сос бешамел или в свежа тонизираща салата. Именно тя е зеленчукът, който буквално отблъсква мазнините и не позволява натрупването им в организма ни. Освен доказания антицелулитен ефект, целината притежава способността да очиства от токсини, съдържа множество ценни хранителни съставки , има антиревматично действие и стимулира работата на централната нервна система. И накрая, след всичко изброено – можем напълно да се доверим на този зеленчук – той наистина подтиска апетита и създава чувство на ситост!
Пащърнак. Сладкият братовчед на моркова се консумира предимно в сурово и варено състояние, но какво бихте казали за огретен от пащърнак?! Той съдържа апигенин и полиацетилени - антиоксиданти, които играят важна роля в превенцията на раковите заболявания. Особено богат е на фибри – предимно неразтворими, които осигуряват чувство за ситост и стимулират чревния транзит.
Червено цвекло. Той е един от всепризнатите 10 зеленчука с най-висок антиоксидантен потенциал, съдържащ големи количества флавоноиди, действащ противовъзпалително, антитуморно и мощно защитаващ черния дроб. Богат е на провитамин А и витамин C. Обогатете вкуса и цвета на гаспачо с няколко резена цвекло; пригответе витаминозна свежа салата, настъргвайки го заедно с моркови и ряпа или пригответе вкусната Салата от червено цвекло, керевиз и орехови ядки.
Артишок. Макар обелването му да коства доста усилия, те определено си заслужават. Добавете го към картофеното пюре или пригответе от него огретен с подходящо сирене като пармезан. Артишокът е богат на инулин и има мощен пребиотичен ефект – т.е. стимулира растежа на полезните бактерии в червата.
Жълта, бяла, черна ряпа. С уникалните си едва 18 калории за 100 г, тя е безспорно най-диетичният зимен зеленчук. Съдържа калций и ценни серни съединения, притежаващи антиоксидантни свойства с доказана превантивна роля за някои видове ракови заболявания. Достатъчно основания, за да я включваме по-често в менюто, отчитайки детоксикиращия й ефект и благотворното действие върху черния дроб. Просто настържете ряпата и я подправете с малко зехтин, оцет, сол и прясно смлян черен пипер.  
Хрян. Свикнали сме да го употребяваме като подправка, макар че е чудесна добавка към всяка зеленчукова супа, както и към сметановия сос за печено или варено говеждо месо или пушена риба. Наденичките също са по-очарователни, гарнирани с паста от хрян, а не с обикновена горчица, в която често ароматният корен присъства само като есенция. А ползите от него са наистина много: като започнем от факта, че възбужда апетита, продължаваме с подобряване на  храносмилането, както и с антиревматичното, противомикробното и диуретичното му действие. Доказано е, че свежите корени на хряна понижават нивото на захарта в кръвта. Защо да не разнообразим гарнитурата с прсно настърган хрян, подправен с винегрет?!
Алабаш. Леко сладникав на вкус, този зеленчук е идеалната добавка към освежаващата, полезна и диетична салата, съдържайки едва 35 калории в 100 г , значително количество калций, както и ценните противоракови серни съединения. 

Рейтинг: 

Average: 4.5 (2 votes)

Още по темата: 

Да не пренебрегваме пащърнака

Пащърнак

Белият морков, който мнозина от нас дори не познават, се оказва поредният здравословен дар от природата. 

Диетата Окинава – тайната на здравословното хранене

Меню Окинава

Искате да сте елегантни и същевременно в отлична физическа форма: тонизирани, силни и дееспособни? Запознайте се с диетичния режим Окинава! 

Съдържанието в чинията - ключ към дълголетие

Пробиотици и пребиотици

Едва ли има някой, който да се съмнява, че храненето е важна част от качеството на живот и основен инструмент в борбата за дълголетие. 

Да създадем на детето вкус към здравословната храна

Здраве от зеленчуци

 
Амбициозният проект на учените, свързан с начините, по които малките деца да бъдат накарани да възприемат по-добре новите и същевременно здравословни храни.

Моркови срещу старост, за здраве и красота

Салата от стъргани моркови - вкусна и полезна

Невероятният оранжев корен е високо ценен не само заради високото съдържание на бета-каротин – истинска панацея за поддържане на добър външен вид, безпроблемно зрение и здрави артерии!