Съобщение за грешка

  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 27 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /home/xpahata/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 28 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /home/xpahata/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 30 of 41 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /home/xpahata/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 1256 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /home/xpahata/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 27 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /home/xpahata/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Notice: unserialize(): Error at offset 2 of 79 bytes in variable_initialize() (line 1252 of /home/xpahata/public_html/includes/bootstrap.inc).

Грозде и гроздова диета

Порция бяло и черно грозде за добра кондиция

Мощен диуретик, благодарение на високото съдържание на вода и калий, с реминерализиращите си функции, заради ценните магнезий, калций, желязо и фосфор, гроздето е чудесното средство за прочистване на черния дроб! Всъщност, с негова помощ можем да прочистим основно целия организъм, без да пропускаме и факта, че плодът е изключително богат на минерали и соли. На първо място е калият, който понижава кръвното налягане и регулира сърдечния ритъм, но не бива да се пренебрегват и желязото, както и селенът, който стимулира имунната система, магнезият, цинкът… Черното грозде съдържа в чист вид пигмента кверцетин , който предпазва сърдечно-съдовата система от вредни влияния и подпомага храносмилането .
Но, все пак трябва да внимаваме, тъй като гроздето е високо калоричен продукт – 100 г плод биха ни осигурили цели 64 до 72 килокалории. В това отношение бананът е сред малкото плодове, които го превъзхождат!
Не започвайте гроздовата диета, без да сте се подготвили. Препоръчително е няколко дни предварително да облекчите организма откъм прием на тежки храни, месо, алкохол, кафе, шоколад. Насочете се основно към зеленчуците. На същия принцип, след гроздовата диета избягвайте захранването с богати на протеин храни. Не само, че ще унищожите ефекта от прочистващия режим, но е възможно и да си навлечете куп проблеми като болки в стомаха и в областта на черния дроб, подуване, дори треска…  В първите дни след проведената диета, останете само на плодове и зеленчуци (сурови или варени) и едва след това постепенно въведете отново лесно смилаемите млечни продукти (кисело мляко, сирене), зърнени храни и риба ... Месото, разбира се, оставете за най-накрая. Имайте предвид, че по правило, периодът за адаптация на организма към предишния начин на хранене трябва да бъде не по-кратък от половината от времето на диетата.  
Редувайте сортовете грозде, тъй като всеки има свои характерни свойства. Шаслата (много сладко десертно грозде с тънка ципа) или мускатът са за предпочитане пред сортовете с дебела и по-трудно смилаема ципа. Препоръчително е гроздовите зърна да не се белят, за да не се отстранят влакната, подпомагащи чревния транзит, както и да се консумират със семките, които буквално преливат от антиоксиданти.
По възможност, подбирайте био грозде, не само защото при биологичното земеделие лозите не се третират с химикали, но и защото произведеното по този начин грозде съдържа още по-голямо количество фибри и полифеноли.
Ако сте настроени положително към гроздовата терапия, опитайте я в продължение на 3 дни. Дори за този сравнително кратък период, ще успеете да почувствате благоприятните ефекти от лечението .
Достатъчно е да превърнете традиционните 3 хранения на ден в шест до седем приема на храна, на всеки 2 или 3 часа. Чаша гроздов сок? Чудесна идея за започване и завършване на деня! А количеството грозде, консумирано през деня, определя всеки сам за себе си. Обикновено, в зависимост от индивидуалния режим на натоварване, включително практикуването на спорт, се препоръчва прием от 1 до 2 кг от плода и по-рядко до 3 кг. дневно, макар диетолозите дебело да подчертават, че от изключителна важност е всеки сам да определи необходимото количество, без да се насилва, но и без да се ограничава.
Какво представлява гроздовата диета. Тя е част от семейството монодиети, т.е. при които се употребява като храна само един продукт. Лесна за прилагане, тя има способността да прочисти организма ни от натрупаните през предходните месеци отрови (в резултат от замърсяването на околната среда , прием на хранителни добавки и оксидативен стрес ). Принципът е следният: облекчаваме храносмилателната система, подавайки само един вид храна. Човешкото тяло използва средно до 30% от своята енергия за осъществяване на храносмилането. Така, че спестяването на голяма част от тези усилия, позволява пренасочването им към действия за освобождаването от токсините. Какво по-добро решение за предстоящия уикенд?
Най-трудни са първият и отчасти вторият ден от диетата, когато е възможно да се появят и нежелани реакции като главоболие, гадене, диария, безсъние… Но след това остава само положителният ефект от гроздолечението – чувството за неизчерпаем виталитет на тялото и ума, усещането, че сте в превъзходна форма!
Всъщност, диетата стимулира органите, способстващи отстраняването на токсините от организма (кожа, бъбреци, черен дроб, черва). В резултат се сдобиваме със сияйна кожа, подобряваме съня, загърбваме раздразненията, отърваваме се от главоболие, шум в ушите… Проведена под лекарски надзор, диетата се използва за понижаване нивата на лошия холестерол.
Но, внимание: изключително полезното гроздово лечение не се препоръчва при инсулино-зависимите, бременните и кърмещите жени. И, най-важното: не се подлагайте на монодиета за по-продължителен период, без да се консултирате с лекар. 
 
Из "Кратък наръчник по гроздолечение", превод от френски език

Рейтинг: 

Average: 5 (5 votes)

Още по темата: 

Гроздето – витаминна бомба или бегло за ампелотерапията

Грозде

Като страна с традиции в отглеждането на десертни и винени сортове грозде, някак сме свикнали с присъствието му на трапезата ни. Но какво е ампелотерапията?