Говеждо по бургундски

Рубрика: 

Говеждо по бургундски върху канапе от картофено пюре

Необходими продукти за 6-8 порции:
1.6 – 1.8 кг говеждо месо /плешка/  
200 гр сланина / бекон
250 гр печурки
1 бутилка червено вино
 1-2 глави кромид лук
1-2 моркова
щипка мащерка
1-2 дафинови листа
2 кубчета телешки бульон
Черен пипер
Брашно
50 гр масло
1 супена лъжица зехтин
Начин на приготвяне:

  1. Предната вечер нарежете месото, сланината /бекона/ и лука на по-едри кубчета, морковите – на кръгчета и сложете изброените продукти в достатъчно голяма купа. Не ги смесвайте. Поръсете с мащерката и черния пипер и добавете дафиновия лист, след което полейте всички продукти с виното, а ако е необходимо добавете и малко вода така, че месото да е напълно покрито. Похлупете купата и оставете на хладно да престои поне 12 часа.
  2. На следващия ден извадете и отцедете всички продукти и запазете винената марината.
  3. Загрейте в по-дълбок тиган /тенджера/ маслото, добавете зехтина и запържете лука и сланината.
  4. Подсушете леко месото, поръсете го отвсякъде с брашно и го запържете до златисто от всички страни в сгорещената смес от масло и зехтин.
  5. Добавете винената марината и останалите вече мариновани продукти. Прибавете и размитите в малко топла вода кубчета бульон и оставете на слаб огън, под капак ястието да се готви в продължение на около 3 часа.
  6. Около 15-20 минути преди края на готвенето, добавете изчистените печурки.
  7. Подходящи гарнитури към ястието са печени картофи, картофено пюре или паста, а доказан факт е, че говеждото по бургундски става все по-вкусно след всяко претопляне.

Важно! Докато се приготвя, ястието не бива да се посолява, тъй като месото ще стане жилаво и твърдо, докато едно от главните достойнства на говеждото по бургундски е именно невероятно крехкото и ароматно месо, благодарение на продължителните  мариноване и готвене, както и заради самото хубаво червено вино!
Добър апетит!

Рейтинг: 

Average: 4.6 (7 votes)