Касуле – бобена яхния с месо и наденички

Рубрика: 

Касуле – бобена яхния с месо и наденички

Френското касуле има много общи черти с традиционната португалска фейжоада, с богатата испанска яхния, известна като фабада; напомня за характерния за Балканската кухня пасул с пушено месо или зрял боб с наденица.
Необходими продукти /за 6 порции/:
400 г свински гърди
4 парчета /бутчета/ патешко
6 броя свински наденички /пикантни/
500 г зрял фасул
2 моркова
4 домата
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
2 супени лъжици доматен концентрат
2 дафинови листенца
1 чаена лъжичка мащерка
1 чаена лъжичка розмарин
5-6 супени лъжици патешка мас
Галета
свинска кожичка /задължително за изпълнение на оригиналната рецепта/
сол и смлян черен пипер
Начин на приготвяне:

  1. Подгответе зеленчуците: лука и чесъна на по-тънки резенчета, морковите – на кръгчета, доматите – на по 6 парчета.
  2. Нарежете на по-едри кубчета свинските гърди.
  3. В по-дълбок тиган загрейте малко патешка мас и леко запържете първоначално лука и чесъна, след това добавете морковите и доматите, отново изчакайте да се запържат леко и сложете и половината от нарязаните свински гърди. Овкусете с подправките, но не солете – препоръчително е ястието да се опита на сол и да се посоли, ако е необходимо, едва 15 мин. преди да е напълно готово. Накрая добавете и фасула.
  4. Сипете вода, колкото да покрие продуктите в тигана, прибавете доматения концентрат, разбъркайте добре и оставете да се готви на бавен огън през следващите около час и половина.
  5. Междувременно сложете патешкото да задуши под капак, предварително леко посолено, поръсено със смлян черен пипер, в 3-4 супени лъжици мас. Оставете го на тих огън, приблизително за същото време, за което ще уври фасулът.
  6. Когато патешкото стане готово, извадете го и в част от мазнината запържете остатъка от свинските гърди и наденичките.
  7. Покрийте дъното на подходящ по големна глинен съд с парченцата свинска кожа,  изсипете половината от сместа с фасула, отгоре подредете парчетата патешко и запържените наденички и свински гърди, а върху тях – останалата смес от зеленчуци. Накрая добавете и бульона.
  8. Поръсете ястието с галетата и оставете да къкри във фурната на 150 градуса за около час. Периодично натрошавайте образувалата се коричка и я разбърквайте с фасула и зеленчуците.  

Рейтинг: 

Average: 4.3 (12 votes)