Маслини на трапезата

Маслини и зехтин за здраве

С уникалния си ненатрапчив аромат и типичен вкус, те се съчетават идеално с пресни и сушени подправки, с чесън, лимон, сушени плодове, пипер, колбаси, меса, морски дарове и дори с шоколад. Присъстват неизменно в салати и предястия – в натурален вид или под формата на апетитни разядки; придават характерен вкус на много основни ястия с месо; намерили са място и като важен елемент от десертите.
Ненапразно маслините се смятат за основен продукт от средиземноморската кухня, която през 50-те години на миналия век започват да наричат "средиземноморска диета" – термин, с който се обобщават принципите и начините на хранене, характерни за народите от района на Средиземноморието. Уникалният плод е изключително богат на т.нар. „добри мазнини“ – съдържа 75% мононенаситени мастни киселини с благотворно влияние върху холестерола. В същото време маслините са доста нискокалоричен продукт – в 100 г зелени маслини има едва 145 калории, а в същото количество черни – 162. Независимо от цвета, те са отличен източник на витамин Е и са много богати на желязо – само 100 г маслини са достатъчни, за да си набавим 45% от препоръчваната дневна доза.   
Съчетание на истинско богатство от безценните ненаситени мастни киселини, витамини и минерали, маслините безспорно са отличният продукт в балансирания диетичен режим.
Салата от авокадо, скариди и зелени маслини; солена тарта със сирене, шунка и маслини; пилешко с маслини… множество рецепти с уникален и неповторим вкус! А какво ще кажете за популярния микс от черни маслини, пресни боровинки, къпини и касис, гарнирани с шоколадов мус? На пръв поглед изглежда невероятно, но освен че е изключително вкусна, тази сладка салата се препоръчва горещо срещу проблеми със сърдечно-съдовата система, тъй като черните маслини – три пъти по-богати на антиоксиданти от зелените –  се съчетват чудесно с богатите на флавоноиди плодове.  
След толкова висока оценка, няма как да не наблегнем на маслините в ежедневното меню! А за тези, които все още не са опитали фантастичния Провансалски кейк със зелени маслини – ето и съвършено лесната оригинална рецепта. 

Рейтинг: 

Average: 5 (3 votes)

Още по темата: 

Провансалски кейк със зелени маслини

Провансалски кейк със зелени маслини и ементал

Оригинална френска рецепта за солен кейк със зелени маслини и ементал - подходяща закуска по всяко време на деня. 

Пиле с маслини по марокански

Пиле с маслини по марокански

Оригинална рецепта от мароканската кухня за пилешко с екзотични ориенталски подправки и зелени маслини. 

Филе миньон от свинско с горчица и зелени маслини

Филе миньон от свинско с горчица и зелени маслини

Крехко и сочно свинско филе, подправено с горчица, сервирано върху канапе от ароматна доматено-маслинена салца. 

Агнешка плешка с лимон и маслини

Агнешка плешка с лимон и маслини

Празнично ястие за Великденската трапеза - крехко и ароматно агнешко с неповторим дъх на лимон и маслини. 

Риба тон с маслини, кориандър и вермут

Риба тон с маслини, кориандър и вермут

Ароматно рибно филе, сервирано със запечени зеленчуци и фантастичен сос с дъх на кориандър и вермут.