Български зелник с праз лук

Рубрика: 

Зелник с праз лук

За тестото /в случай, че не използвате пакет готови фини кори, с които бихте могли да процедирате по описания начин/:
-          600 гр бяло брашно
-          250 мл. хладка вода
-          1 яйце
-          ½  супена лъжица сол
-          ½ супена лъжица оцет
-          3 супени лъжици олио
За плънката:
-          2 китки лапад, коприва, спанак, киселец, листа от цвекло и др.
-          2 стръка праз лук
-          1 сушена червена чушка
-          1 зелен домат
-          100 гр бяло сирене и отделно още 300 - 400гр бяло сирене
-          50 гр извара
-          4 яйца
-          3 - 4 супени лъжици олио
-          1/2 кофичка кисело мляко
-          125 гр масло
-          малко царевично брашно /за разточване на корите/
Начин на приготвяне:

  1. Омесване на тестото: в кладенчето, оформено от предварително пресятото брашно изсипете всички предвидени продукти и част от водата и започнете да „събирате“ бражното с течната маса от средата навън, като добавяте на порции останалото количество вода.
  2. Омесете тестото докато стане гладко и меко, разделете на 1 по-голяма и 3 по-малки топки, намажете ги с олио и ги покрийте с кърпа, за да престоят така около час.
  3. Бланширайте зелените китки в леко подсолена вода и след това ги нарежете на ситно.
  4. Нарежете лука, чушката и домата и в купа ги разбъркайте заедно с натрошеното сирене, с изварата, едно разбито яйце и олиото, като добавите и нарязаната бланширана зеленина.
  5. Отделно натрошете второто количество предвидено сирене, а в друга купа разбийте останалите 3 яйца с ½ кофичка кисело мляко – тази плънка ще бъде за допълнителните малки кори.
  6. Разточете тестото, започвайки от оформянето на голямата кора /от голямата топка/, която трябва да е двойно по-голяма от диаметъра на тавата, тъй като ще служи за завиване на целия зелник.
  7. Разточете от малките топки две кори, които да са с диаметъра на тавата, а от останалото тесто – още тънки кори, чиито размери са без значение.
  8. Оформяне на зелника: в предварително намаслената тава поставете най-голямата кора /тя трябва да излиза извън бордовете на тавата/, а върху нея, на дъното на тавата, поставете първата малка кора /с размерите на тавата/ и върху нея разпределете зелената плънка.
  9. Покрийте плътно плънката с другата малка кора и хубаво загърнете, подвивайки и долната кора така, че да няма опасност от изтичане на плънката.
  10. Всички останали малки кори увиваме всяка поотделно с плънката от допълнително сирене, яйца и кисело мляко и ги подреждаме около завитата зелена плънка до изпълване на цялата тава.
  11. Поръсете с малко сирене и част от разтопеното масло и завийте с голямата кора, като оформите „плисе“ около средната зелена порита плънка.
  12. Намажете целия зелник с разтопеното масло и оставяте да почине около 10-15 минути преди да го сложите в предварително загрята на 150 градуса фурна. Впоследствие, в хода на печенето е необходимо да увеличите температурата до 200 градуса. 

Рейтинг: 

Average: 4.7 (17 votes)

Още по темата: 

Пролетна салата с коприва

Салата от прясна коприва, рукола и кълнове

Свежест и витамини с богато овкусените пресни коприва, рукола, китайско зеле и кълнове. 

Банички с прясна коприва

Банички с коприва, моцарела и див лук

Да посрещнем Пролетта с пухкави мини банички с плънка от свежа коприва, моцарела, пармезан и див лук.