Ден на мармота

02 Февруари
Ден на мармота

Знаете ли, че Денят на мармота, се е празнувал, макар и под различни форми, на много места по света, при това от векове насам! Според преданието, на днешния ден мармотът се събужда от зимен сън, излиза от леговището си и ако не види сянката си, не се връща обратно – значи краят на зимата наближава. Ако, обаче, я види, той се прибира и отново заспива, тъй като зимата ще продължи още най-малко шест седмици.
В Древния Рим на 2 февруари празнували Деня на таралежа, а в основата на метеорологичната прогноза била отново сянката, но на разбудилия се от зимен сън таралеж. Западноевропейските народи запазили традицията и на по-късен етап от историческото си развитие. В Северна Германия, например, и днес се очаква събуждането на язовеца. Историците предполагат, че именно германските преселници от XVIII в., познати като „пенсилванските холандци“, са пренесли обичая в Новия свят. В Северна Америка, където  таралежите и язовците не били типична гледка, ролята на метеоролог се паднала на мармота. И така, от поверието се родила традицията, за да се стигне до 1886 г., когато Денят на мармота е обявен за официален празник.
На 2 февруари христианският свят празнува и Сретение Господне по Григорианския календар – денят, намиращ се точно по средата между зимното слънцестоене и пролетното равноденствие.
Та, да се върнем на въпроса – колко още ще продължи зимата?! Отговорът със сигурност не е тайна за винаги въодушевения Емо Чолаков, така че не ни остава друго, освен да вярваме, за кой ли път, на прогнозата му! Иначе, по асоциация с жизнерадостно подскачащия сред снега мармот или с другия - прилежно опаковащ шоколадите -  в тон с безмилостно натрапващите се телевизионни реклами - можем да отбележим празника с шоколадов сладкиш или домашно приготвен бургер. А защо не и с двете?! 

Баварски сладкиш с ягоди

Лек и много ароматен ягодово-сметанов крем, върху бисквитена основа. 

Обзор

Порции
Порции

Необходими продукти: 

250 g ягоди
80 g кафява захар
250 мл течна сметана
5 листчета желатин
10 g масло
50 g пудра захар
1 пакет бисквити "Котешко езиче" или бишкоти
5 капки есенция "Ванилия"

Бележки: 

Плътен ягодов сироп за напояване на бисквитите /бишкотите/; 20-тина ягоди за украса на сладкиша.

Баварски сладкиш с ягоди

Начин на приготвяне : 

1. Почистете, измийте и разбийте с миксер ягодите. Прецедете получената смес, за да отстраните семките. 
2. Натопете 4 листчета желатин в студена вода за около 15 минути, след което внимателно ги отцедете. 
3. В подходящ съд загрейте маслото и около 1/4 от полученото плодово пюре. Добавете към него кафявата захар. Разбъркайте и добавете желатина. Отново разбъркайте и изсипете останалото ягодово пюре, а след него и предвиденото количество пудра захар. Накрая ароматизирайте с ванилията и отстранете крема от огъня.
4. В правоъгълна форма от йена, подредете плътен слой от бисквити /бишкоти/, добре напоени с ягодовия сироп. Изсипете върху получената основа ягодово-сметановия крем и поставете в хладилник за 1-2 часа.
5. Потопете в студена вода и 5-тото листче желатин, след което отцедете и добавете към 5-6 супени лъжици ягодов сироп, който предварително леко сте затоплили.
6. Разполовете ягодите, предназначени за украса и ги подредете върху охладения сладкиш. Изчакайте желатиновия сироп да се охлади и залейте сладкиша.
За отличен вкус оставете десерта да престои една нощ в хладилника.
Добър апетит! 

Рейтинг: 

No votes yet

Още по темата: 

Домашен бургер Шанхай

Домашен бургер Шанхай

Пикантен към люто сандвич със сьомга, яйце, домати чери и букет от ароматни сосове. 

 
 
 

За контакти