Празник на бадема

16 Февруари
Бадемово клонче с цвят и плод

Днес календарът ни приканва да отпразнуваме деня на „най-сърдечната“ ядка – бадемовата! Не е напразно определението й – бадемите са сред най-здравословните храни и в голяма степен подпомагат работата на сърдечния мускул!
Бадемите са отглеждани още преди хилядолетия, но е минало доста време, докато се сдобият с окончателното си наименование, тъй като изучаващите ги постоянно им измисляли и ги наричали с нови имена.
В миналото с бадеми лекували заболяванията на принадлежащите към заможната част от обществото. Готвачите на високопоставените фамилии добавяли вкусните ядки към приготвяните месни ястия и ги правели по-лесно смилаеми. И до днес бадемите имат славата на кралски плод.
Те са известни като изключително мощен антиоксидант; съдържат голямо количество витамин Е – 100 г ядки са в състояние да ни доставят над 200% от необходимата на организма ни дневна доза! Богати са на магнезий, фосфор, фибри и ненаситени мастни киселини, понижават нивото на холестерола, забавят процесите на стареене в организма, предотвратяват сърдечно-съдови заболявания, подпомагат превенцията от някои карциноми, укрепват костната система.
За родина на бадемово дърво се смята районът на Югозападна Азия и Близкия изток, но опитомената му форма, която има над 20 разновидности, се отглежда и в по-северните части от земното кълбо – включително и на Британските острови. САЩ и по-специално Калифорния, са сред най-големите производители и доставчици на бадемови ядки в света. За 80% от общия обем доставки за световния пазар, в Калифорния се поддържат над 1.2 милиона кошера с пчели, които се грижат за опрашването.
Безспорно, невероятните си качества бадемовите ядки проявяват при приемането им в суров вид. Но и шепа печени осолени бадеми, блокче шоколад или парче вкусен сладкиш със задължителното участие на полезните хрупкави ядки биха били добра идея за отбелязване на Деня на бадема! 

Рейтинг: 

Average: 4 (3 votes)
 
 
 

За контакти